U narednoj deceniji slijedi najveća promjena poslova u istoriji

Sa razvojem vještačke inteligencije predviđa se da će mnoga zanimanja otići u zaborav a da će roboti preuzeti većinu poslova koje sada obavljaju ljudi.

Promjena će zahvatiti i neke profesije koje su trenutno bezbjedne. Zapravo, već su primjetne određene tendencije u tom smjeru u oblasti finansijskog savjetovanja, prevođnja i transporta. Realnost je da se poslovno tržište konstantno mijenja.

Prije samo nekoliko godina, za naplaćivanje usluga su bili neophodni ljudi, od aerodroma, preko željezničkih stanica, supermarketa, garaža, pa sve do naplatnih rampi na autoputevima. Danas se plaćanje obavlja uz pomoću aparata i pametnih telefona.

Pored toga, u budućih deset godina i vozači, prevodioci, novinari, osoblje za usluživanje klijenata, turistički vodiči, radnici na proizvodnim linijama, kao i bibliotekari će kao profesije otići u zaborav, piše Međunarodni kineski radio (CRI).

S druge strane, progameri, arhitekte, stručnjaci za odnose s javnošću, advokati, sudije, učitelji, treneri, psihijatri će kao profesije povezane sa psihičkim i fizičkim zdravljem biti u manjem riziku od nestanka.

Izvještaj sa Svjetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova održanom u septembru, sugeriše da će zbog vjestačke inteligencije do 2022. nestati 75 miliona poslova.

Istovremeno se očekuje da će ona stvori oko 133 miliona novih radnih mjesta što je skoro dvostruko više.

Check Also

Profit bankarskog sektora 51 milion: Najveći profit ostvarila Erste banka 12,3 miliona eura

Ukupni profit bankarskog sektora u prošloj godini je blizu 51 milion eura. Od 13 banaka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *