Cijene nekretnina u regionu CEE prebrzo rastu

Dodajte komentar

Strahovi da je narastao mjehir u sektoru nekretnina u Centralnoj i Istočnoj Evropi čini se da su spriječeni jer je rast cijena nekretnina počeo da usporava u većem dijelu regije.

Cijene i dalje brzo rastu, s tim da je rast u nekoliko zemalja srednje Evrope nadmašio rast u zapadnoj Evropi. U drugom tromjesečju 2019. Mađarska je na vrhu Eurostatovog indeksa cijena kuća koji prati izmjene cijena svih stambenih objekata koje su kupila domaćinstva, a slijedila je Latvija.

Češka, Litvanija, Slovačka i Bugarska takođe su bile među prvih 10 zemalja zbog kretanja cijena. Međutim, od tada izvještaji sa nekoliko tržišta u regionu ukazuju na usporavanje rasta i očekivanja daljeg ublažavanja u budućnosti.

“Knight Frank”, koji koristi drugačiju metodologiju od Eurostata, svrstava Češku Republiku na vrh najbrže rastućih tržišta jugoistočne Evrope u svom Q2 Global House Indeksu cijena, iako je rast cijena kuća od 9,4% bio znatno sporiji od 12-14 % godinu dana ranije.

Prema indeksu nekretnina, usporen je rast na tržištima koja su najbrže rasla u prošloj godini – Latviji, Sloveniji i Mađarskoj.

“Više zemalja i teritorija bilježi rast cijena iz godine u godinu nego u bilo koje vrijeme u posljednjoj deceniji, ali prosječna stopa rasta znatno usporava pod uticajem globalne nesigurnosti”, prokomentariosao je “Knight Frank” objavljujući svoj najnoviji indeks koji bilježi usporavanje u godišnjem rastu šest uzastopnih tromjesečja, izvještava intellinews.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *