Argentina ne može podmiriti svoje finansijske obaveze

Dodajte komentar

Argentina ne može podmiriti svoje finansijske obveze, ustvrdio je u nedjelju predsjednik Alberto Fernandez, uporedivši situaciju s krizom na početku stoljeća, najgorom u novijoj istorji zemlje.

Argentina je u recesiji – očekuje se da će se ove godine ekonomija smanjiti 3,1 posto.

Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci a raspirio ju je nagli pad vrijednosti pezosa, tumači AFP.

„Situacija nije ista kao 2001. godine, ali je slična. Tada je siromašnih bilo 57 posto, danas ih je 41 posto. Tada nismo mogli podmiriti ratu duga koja je dospjela na naplatu, danas u osnovi ne možemo podmirivati svoje dugove”, rekao je novi argentinski predsjednik.

Tvrdnju o insolventnosti zemlje Fernandez je iznio već krajem avgusta, kada je još bio predsjednički kandidat.

Novi vladin plan restrukturiranja kratkoročnog duga pokazuje da je zemlja zapravo insolventna budući da zbog krize povjerenja nema potražnje u privatnom sektoru za državnim obveznicama, pojasnio je tada Fernandez.

“Niko ne kupuje argentinski državni dug a niko ga ne može ni vratiti”, izjavio je.

Prošle subote on je dobio političku podršku Kongresa kroz usvajanje zakona o vanrednim ekonomskim mjerama koji danas stupa na snagu.

Mjere uključuju povećanje poreza višoj i srednjoj klasi, veće olakšice za najugroženije sektote i uvođenje 30-postotnog poreza na kupovinu i prodaju stranih valuta.

Fernandez je zadržao mjesečni limit za kupovinu dolara od 200 dolara koji je Macri uveo još prošlog avgusta, napominjući da su američki dolari u Argenitini rijetki i skupi.

„Moramo okončati praksu štednje u dolarima”, rekao je argentinski predsjednik, referirajući se na naviku Argentinaca da kupuju dolare kako bi se zaštitili od pada vrijednosti pezosa.

Argentina ima godišnju inflaciju od 55 posto i dug od gotovo 90 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), podsjeća AFP a prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *