Apple vodeći proizvođač telefona po zaradi

Dodajte komentar

Treći kvartal 2019. godine nije bio uspješan koliko i Q3 2018. godine. Naime, ove godine je dobit u industriji mobilnih telefona pala za 11%, pa su proizvođači mobilnih telefona u zadnja tri mjeseca zaradili samo 12 milijardi dolara.

Kao razlog pada dobiti navodi se veći broj prodanih telefona niže cijene u odnosu na prošlu godinu, a svoje prste je u tome imalo i produžavanje životnog vijeka flagship uređaja. Ukratko, korisnici su u zadnja tri mjeseca više kupovali jeftinije uređaje, dok su vlasnici flagshipa odlučili svoje uređaje zadržati još neko vrijeme, jer nekog naročitog napretka u mogućnostima uređaja u zadnjih par mjeseci i nije bilo, pa samim time ni razloga za njihovu zamjenu.

Kako god, Apple je ponovno dobio najveći dio kolača – čak 66% od navedenih 12 milijardi dolara, odnosno oko 8 milijardi dolara. Na drugom mjestu po dobiti našao se Samsung, ali s osjetno manjih 17%. No opet dovoljno velikim da zaradi oko 2 milijarde dolara.

Treće mjesto pripada Huaweiju koji je u Q3 2019. godine dio 10% kolača, tj. oko milijardu dolara. Ostali proizvođači podijelili su međusobno preostalu milijardu dolara. KOmpanija Counterpoint očekuje da će Apple u izvještaju za Q4 2019. dodatno povećati svoju prednost nad konkurencijom zahvaljujući povećanoj prodaji iPhonea za vrijeme ovogodišnjih praznika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *