Na autoputu završeno 85% radova

Dodajte komentar

Na prioritetnoj dionici autoputa Smokovac – Mateševo završeno je oko 85 odsto radova.

To se navodi u Informaciji o aktivnostima na realizaciji projekta autoputa Bar – Boljare, koja sadrži pregled aktivnosti koje se odnose na izvršene radove po fazama – otvorena trasa, tuneli i mostovi, a koju je Vlada usvojila.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji i efektima politika u oblasti preduzetništva i bisnisa za period 1. jul – 31. decembar 2019.

Tokom 2019. godine po osnovu različitih programa plasirano je ukupno 219.996.685 miliona eura direktne podrške preduzetništvu i biznisu, što je omogućilo da se sačuva ili otvori ukupno 10.074 radnih mjesta, sa stvorenim preduslovima za njihovo dodatno kreiranje.

“Kada je riječ o strukturi odoborenih sredstava, prisutna je snažna koncentracija kod jedne institucije – Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. koji učestvuje sa 98,71 odsto u ukupno odobrenim sredstvima za 2019. godinu. U odnosu na ostale programe, značajnije učešće u ukupnoj finansijskoj podršci ima i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa 1.664.950 miliona eura”, saopšteno je iz Vlade.

Donijet je Godišnji plan rada Investicono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. za poslovnu 2020. godinu i Finansijski plan Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. za 2020. godinu.

Kako je u raspravi navedeno IRF je od osnivanja 2010. godine do kraja novembra 2019. godine plasirao preko milijardu eura.

“U skladu sa dosadašnjom praksom, IRF će i u narednom periodu imati proaktivan pristup u cilju kreiranja novih radnih mjesta, ravnomjernog regionalnog razvoja i unapređenja životnog standarda. U tom smislu, IRF je za narednu godinu planirao značajna finansijska sredstva za pružanje podrške preduzetnicima, pri čemu je plan je da se plasira najmanje 200 miliona eura”, saopšteno je iz Vlade.

Usvojena je Informacija o zahtjevu Energean Monntenegro Limited, Kipar, za produženje prvog Perioda istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za blokove 4219-26 i 4218-30.

“Ugovorom o koncesiji je propisano da Faza istraživanja traje sedam godina, sa dva Perioda istraživanja od tri i četiri godine. Imajući u vidu da je koncesionaru potrebno dodatno vrijeme za dopunska istraživanja i da je izvršio sve obaveze iz radnog programa, odobreno je produženje prvog Perioda istraživanja za period od godinu dana”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za realizaciju Projekta proširenje regionalnog sistema za vodosnadbijevanje.

“Vrijednost kreditnog aranžmana za realizaciju Projekta je 24 miliona eura, a realizovaće se kroz dvije tranše, koje će iznositi do 12 miliona eura. Zakonom o budžetu za 2019. godinu predviđeno je izdavanje državne garancije za navedeni kreditni aranžman, u iznosu od 12 miliona eura, koliko iznosi Tranša 1 Projekta”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *