Zbog negativnih kamatnih stopa CBCG očekuje rashode

Dodajte komentar

Zbog negativnih kamatnih stopa na depozite na međunarodnom finansijskom tržištu, Centralna banka u narednoj godini ne očekuje prihode, već rashode po ovom osnovu od 2,4 miliona eura. To je navedeno u finansijskom planu rada CBCG za narednu godinu, koji je ušao u skupštinsku proceduru. Planom je predviđena dobit od 2,3 miliona eura, jer su prihodi planirani na 16,7 miliona, a rashodi na 14,4 miliona eura.

Depoziti

U dokumentu se navodi da će prosječni nivo depozita biti 330 miliona eura, koji je procijenjen na osnovu “najave Ministarstva finansija za servisiranje obaveza u inostranstvu, kao i najavljenih zaduženja tokom 2020. godine”. Na tržištu, kako objašnjavaju iz CBCG, kamatne stope na depozite od šest mjeseci teže ka stopi ECB (deposit facility rate 0,50 odsto), a dospjeća prije šest mjeseci se oročavaju po stopama koje su nepovoljnije od toga. Zbog svega u planu CBCG stavka “drugi finansijski rashodi” je planirana na 2,416 miliona eura, što je za 48 odsto veće nego u uporednom periodu.

Na finansijske rashode na HOV negativna kamatna stopa je planirana u iznosu od 746.000 eura, a na depozite 1,67 miliona eura. Polazne pretpostavke za planiranje su prosječna negativna depozitna stopa od -0,47 odsto i očekivani negativni efektivni prinos na HOV od 0,40 odsto. To znači da će zbog nepovoljnih uslova ulaganja na međunarodnom finansijskom tržištu uslovi plasmana sredstava međunarodnih rezervi biti nepovoljniji tokom 2020. konstatuju iz CBCG.

Ograničenja

Ograničenja na tržištima novca sada su brojna. Na depozitna sredstva koja se drže na računima stranih banaka za potrebe tekuće likvidnosti plaća se negativna kamatna stopa. Ostala raspoloživa depozitna sredstva mogu se oročavati kod stranih banaka samo po negativnim kamatnim stopama. Ulaganja u kratkoročne hartije od vrijednosti originalnog roka dospjeća do jedne godine dominantno je moguće, samo po negativnoj stopi prinosa objašnjavaju iz CBCG. U prihodima CBCG se navodi da se od naknade za usluge platnog prometa očekuje 6,54 miliona, naknade za usluge od operacija sa gotovim novcem 345.000, naknade za sprovođenje prinudne naplate 737.300, naknade za poslove fiskalnog agenta 1,27 miliona eura, za kontrolu poslovanja banaka, dozvole i odobrenja 3,16 miliona, usluge pretrage kreditnogregistra 620.700 eura…

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *