Za poslanike lažiran broj turista koje doveze MA

Dodajte komentar

Putnik sa povratnom kartom se računa kao dva putnika. Ako je neko godišnje četiri puta otišao u Beograd i vratio se sa MA, on je računat kao osam putnika, a pet turista po pravilu dvije trećine, prenose Vijesti.

Šta piše u biznis planu kojim se garantuje uspješno spasavanje Montenegro erlajnsa (MA), nakon državne pomoći od 155 miliona, i da li on uopšte postoji i dalje nije poznato, ali je u obrazloženju zakona koji je poslat poslanicima navedeno mnogo netačnih podataka poput broja prevezenih putnika i broja turista da bi se preuveličao sadašnji uticaja kompanije na crnogorski turizam.

To je “Vijestima” saopštilo više izvora iz ove oblasti, a pogrešno sabiranje se vidi i prostim upoređivanjem cifara iz više zvaničnih izvještaja.

“Montenegro erlajns godišnje preveze cca 645.000 putnika u 2018. godini, što je skoro pa jednako broju stanovnika Crne Gore, od čega su oko dvije trećine turisti koji ostvaruju direktan prihod crnogorskoj ekonomiji od cca 180-200 miliona eura godišnje”, navedeno je u obrazloženju zakona kojeg je pripremilo Ministarstvo saobraćaja na čijem čelu je Osman Nurković.

Prema ovome, u Crnu Gori je lani preko MA stiglo 430 hiljada turista, što je dvije trećine od 645 hiljada putnika. Oba podatka su daleko od istine.

MA putnike broji i na dolasku i na odlasku, odnosno ako je neko kupio povratnu kartu on se računa kao dva putnika, iako je riječ o jednoj osobi. Na primjer, ako je neko godišnje četiri puta otišao u Beograd i vratio se sa MA, računat je kao osam putnika, a pet turista po pravilu dvije trećine.

U putnike MA se računaju i oni koji dođu sa drugim prevoznicama prema ugovoru o zajedničkom letu kod-šer.Na primjer, ako MA ima ugovor sa nekom kompanijom da njoj pripada određeni broj sjedišta na tom zajedničkom letu ona te putnike računa kao svoje, dok na svojim letovima kao svoje računa i putnike koji pripadaju toj drugoj kompaniji.

Više od 50 odsto putnika MA preveze na linijama za Beograd iz Podgorice i Tivta, od njih i tokom ljeta ni trećina nisu turisti. Značajan broj putnika sa drugim destinacija naručito Frankfurt, Cirih… naši su iseljenici, a ne turisti, kazao je sagovomik Vijesti.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *