U Holandiji bankomate gase noću

Dodajte komentar

Holandske banke preko noći gase bankomate u borbi protiv napada kriminalnih bandi koje koriste sve teže eksplozivne naprave za upad u blagajne.

Potez kojim se gase bankomati svake večeri između 11 i 7 sati slijedi odluku ABN Amroa ranije ovog mjeseca da zatvori i isprazni 479 ATM uređaja kao hitni odgovor na oštar porast eksplozivnih napada.

Geldmaat, upravljač zajedničkom mrežom bankomata holandskog bankarskog sektora, kaže da će prekonoćni prekidi u radu bankomata stupiti na snagu odmah. KOmpanija  će takođe premjestiti sve novčane tačke koje predstavljaju povećan rizik za stanovnike u blizini i smjestiti ih na sigurnija mjesta.

Ova firma sarađuje s De Nederlandsche Bank i policijom na sprovođenju novih mjera zbog kojih će novčanice biti beskorisne ako ih ukradu kriminalci.

“Prepadi na lokacijama za podizanje gotovine podrivaju društvo”, objašnjava Chris Buijink, predsjednik bankarske asocijacije, prenosi Indikator.ba.

“Samo stojimo i gledamo kako se događaju eksplozije u zemlji svakih nekoliko dana, posebno u blizini domova ljudi”

On kaže da zatvaranje lokacija za gotovinu noću treba imati mali uticaj na dostupnost keša, jer se manje od dva posto podizanja novca na vanjskim lokacijama vrši noću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *