CBCG naredne godine planirala nezavisnu procjenu kvaliteta aktive banaka

Ključni indikatori bankarskog sektora u Crnoj Gori danas imaju istorijski najpovoljnije vrijednosti, istakao je guverner Radoje Žugić i dodao da je CBCG za narednu godinu planirala sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive banaka.

U bankarskom sektoru Crne Gore 2019. godina bila “teška, ali veoma uspješna”, ocijenio je guverner CBCG Radoje Žugić na sastanku sa članom Odbora direktora Lovćen banke, Ernstom Weltekeom.

Guverner je istakao da se glavna aktivnost CBCG planirana za narednu godinu odnosi na implementaciju AQR-a, odnosno sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive.

“U zavisnosti od rezultata ove procjene i ukoliko se za tim ukaže potreba, CBCG će postaviti zahtjeve za zdraviju aktivu, dodatno smanjenje nenaplativih kredita (NPL-a) i rast kapitala”, dodao je Žugić.

Welteke je informisao guvernera o daljim planovima Lovćen banke, usmjerenim na snaženje njene pozicije na domaćem tržištu i istakao da će ova banka nastojati da, i u budućnosti, daje svoj doprinos pozitivnom stanju bankarskog sektora.

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *