Francuska kaznila Google sa 150 miliona eura

Dodajte komentar

Francuska agencija za tržište u petak je kaznila Google sa 150 miliona eura zbog monopolističkog ponašanja i nejasnog reklamiranja na stranici Google Ads.

Ova kazna događa se u vrijeme dok su velike američke tehnološke kompanije poput Googlea, Facebooka, Amazona i Applea pod sve većom pažnjom Francuske i drugih europskih država, posebno zbog plaćanja niskih poreza.

Rast tih korporacija ugrozio je dosadašnji poreski sistem jer im je omogućeno da legalno bilježe dobit u državama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih krajnjih korisnika, zbog čega organizacije poput EU-a i OECD-a, ali i pojedine države, teže izmjeni tih pravila.

Google je ranije pristao da plati gotovo milijardu eura francuskim vlastima kako bi se nagodili u istrazi o fiskalnoj prevari koja je pokrenuta prije četiri godine.

Google je pod lupom vlasti i regulatornih agencija zbog sadržaja koje reklamira u svojim rezultatima pretraga i reklamama.

Taj američki internet gigant u srijedu se nagodio i oko spora s australijskom poreskom upravom, pristavši da plati dodatnih 326,7 miliona dolara poreza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *