Aktivirana garancija od 29,25 miliona u korist WTE

Dodajte komentar

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić kazao je da je Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o aktiviranju državne garancije u iznosu od 29.250.000 eura izdate u korist njemačko austrijskog privrednog WTE waser tehnik i EVN grupa.

„Vlada Crne Gore, ne želeći da narušava svoj međunarodni ugled i da se pokaže kao država koja ne poštuje međunarodne obaveze, a u konkretnom slučaju ne izvrši plaćanje date garancije, usvojila je predmetnu informaciju i stvorila pretpostavku da ispuni svoju finansijsku obavezu. Takođe, konstatujući da je cjelokupni posao pravno upitan, Vlada je donijela zaključak da se cjelokupni materijal na dalju nadležnost preda Zaštitiniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore sa zaduženjem da podnese krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i inostratsvu koji su nanijeli štetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese države i Opštine Budva“, kazao je Katnić na konferenciji za novinare.

On je kazao da su konstatovali da su učinjeni veliki propusti, kako u zaključenju samoga ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samoga projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenih finansijskim aktivnostima, koje u najmanju ruku mogu karakteristati kao sumnjive i problematične, pa i kriminalnih aktivnosti, što je konstatovano u nalazima vještaka koji su bili angažovani.

„Još jednom napominjem da je Vlada, ne želeći da naruši međunarodni ugled i pokaže se kao država koja ne poštuje međunarodne obaveze, donijela ovakvu odluku, ali želimo da  pošaljemo jasnu poruku da će ovo biti predmet istrage nadležnih državnih organa, sa ciljem očuvanja interesa države, opštine, ali privobitno svih njenih građana“, naglasio je Katnić.

Upitana da li se već zna protiv koga će biti podnijete krivične prijave, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Dragana Đuranović, kazala je da sada jedino može reći da će Zaštinik dobiti cjelokupnu dokumentaciju koju posjeduje Ministarstvo finansija, nalaze i mišljenje i da će nakon toga preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, kako prema fizičkim , tako i prema domaćim i stranim pravnim licima.

Katnić je podsjetio da je prvobitnim ugovorom iz 2009. izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda predviđen iznos od 58,5 miliona eura, što je kasnije aneksirano na 68 miliona eura, gdje su dodati određeni iznosi za održavanje i kamatne promjene.

„Garancije su date od strane države Crne Gore na polovinu potpisanog ugovora na 29.250.000 eura. Potpuno svjesni odgovornosti idemo u susret obavezi koju smo preuzeli, ali, sa druge strane, svjesni da je bilo radnji koje u najmanju ruku smatramo upitnim“, kazao je Katnić.

U protestu koji je poslala njemačka kompanijs, kako je rečeno na konferenciji, precizno piše da je njihovo potraživanje 64.572.738 miliona.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević prekjuče je kazao da je bivši gradonačelnik Rajko Kuljača potpisao garanciju 2010. na čak 66 miliona eura, čije je aktiviranje zatražio da stopira Specijalno tužilaštvo jer garancija nije imala saglasnost Skupštine opštine ni Ministarstva finansija. Istražitelji su već preuzeli dokumentaciju iz WTE.

Podsjećamo, bivši direktor WTE u Crnoj Gori Ginter Faust priznao je pred timom Milivoja Katnića da je ta firma bila dio budvanske krminalne grupe i korupciju od čak tri miliona eura, koje su otišle odbjeglom i osuđenom šefu OKG Svetozaru Maroviću na vraćanje njegovih ličnih dugova prema izvjesnom G.K.

Opština Budva najavila je podnošenje krivičnih prijava i upoznavanje međunarodnih adresa na korupciju ove inostrane kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *