Traže od Opštine Budva odštetu od pet miliona eura zbog žičare

Dodajte komentar

Kompanija „Cable Car Montenegro“ tužila je podgoričkom Privrednom sudu Opštinu Budva i zatražila raskid ugovora i nadoknadu štete od 5,1 milion eura, jer lokalna uprava nije ispoštovala nijednu od ugovorenih obaveza da će izvršiti eksproprijaciju gotovo 35.000 kvadrata zemlje na trasi od 2,1 kilometar Bečići – Brajići, kuda je trebalo da bude izgrađena žičara.

“Vijestima” je potvrđeno da je Opštini dostavljena tužba i poziv da se o njoj izjasne.

Kap koja je prelila čašu da kompanija presavije tabak bila je odluka gradonačelnika Marka Bata Carevića da povuče sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja održanog 2. decembra Odluku o utvrđivanju javnog interesa – gradnja žičare Bečići – Brajići.

Prvi čovjek Budve svoj postupak je obrazložio time da nije postignut dogovor o pravičnoj eksproprijaciji zemlje mještanima. Odluka koja je trebalo da bude donijeta još u julu, ali zbog raskola unutar koalicije tek je formalno „skinuta“ sa dnevnog reda u decembru, praktično je trebala da omogući početak višemilionske investicije.

Iz kompanije su još ranije optužili Carevića da je samovoljnom odlukom ugrozio njihov projekat, te da su zbog odlučili da tuže Opštinu, jer je pogazila sva obećanja, koja su davala rukovodstva u protekloj deceniji.

Mještani okupljeni oko NVO „Žičara Čučuci-Brajići“ pozdravili su potez Carevića da sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja „skine“ odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je trebalo da im se, kako su tada naveli, uz minimalnu naknadu otme zemlja.

Firmu “Cable Car Montenegro”, kako piše u Centralnom registru, osnovali su Branko Diki Kažanegra, Ivan Tomić i Nikola Koprivica. U tužbi taksativno navode da je sa Opštinom Budva bio postignut dogovor o izgradnji žičare, za šta su bili spremni da ulože deset miliona eura.

Firma „Cable car Montenegro“ je osnovana u februaru 2008. godine, sa ciljem da realizuje investiciona ideja izgradnje žičare. Firma je izradila fizibiliti studiju, projektni zadatak za žičaru, napravila tehničku dokumentaciju geološkog ispitivanja terena za trasu žičare sa ovlašćenim i relevantnim organizacijama iz te oblasti, angažovala u svijetu najpoznatiju firmu „Doplemajer“ iz Beča za projektovanje i izgradnju žičara, koja je napravila idejni projekat.

“Naručili smo i prihvatili glavni projekat i reviziju projektne dokumentacije žičare na osnovu Odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa iz septembra 2014. Projekti i revizije su urađeni u svemu u skladu sa važećim zakonima i propisima uz poštovanje najviših standarda struke iz ove oblasti. Važno je istaći da je Opština u okviru svoje nadležnosti još 2008. utvrdila javni interes za realizaciju projekta i te godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je utvrđena potpuna i djelimična eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje žičare. Skupština Opštine je donijela i odluku o pristupanju u suvlasnički odnos u svojstvu osnivača Opštine u „Cable car Montenegro“ i da njen ulog bude opštinsko zemljište u vrijednosti od 209.963 eura po procjeni nadležne opštinske komisije za procjenu tržišne vrijednosti zemljišta iz avgusta 2008. Na glavni projekat žičare saglasnost je dao i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture“, kazali su ranije za „Vijesti“u ovoj kompaniji.

Posebno su istakli da je procjena opštinskog, i zemljišta planiranog za eksproprijaciju izvršena u vrijeme kada su tržišne vrijednosti nekretnina bile na najvećem nivou.

Opština nije imala sredstva za eksproprijaciju

Osim angažovanja sredstava za obimnu i zahtjevnu projektnu dokumentaciju, naša firma je deponovala na poseban račun Ministarstva finansija iznos od 483.680 eura, na osnovu sporazuma zaključenog sa Opštinom od novembra 2015, koja nije imala raspoloživa budžetska sredstva za eksproprijaciju potrebnog i predviđenog zemljišta za gradnju žičare. Isplatili smo, takođe, na osnovu ugovora sa Opštinom dio suvlasnika zemljišta koji su prihvatili procijenjenu tržišnu vrijednost zemljišta. Sve zakonske obaveze i više od toga do danas je ispunila naša firma u želji i namjeri da realizuje ovaj zahtjevan, ali i veoma značajan projekat od interesa za čitavu društvenu zajednicu“, istakli su iz kompanije i dodali da Opština Budva nikad nije ispunila zakonske uslove i izvršila ekproprijaciju, planom predviđenog zemljišta i pored svoje skupštinske odluke još od 2008. godine kojom je utvrđen javni interes za to.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *