Sa crnogorskim pasošem u više od 120 zemalja

Dodajte komentar

Crna Gora danas obilježava deset godina vizne liberalizacije, čijim je uvođenjem crnogorskim građanima omogućeno putovanje bez ograničenja i viza u više od 120 zemalja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“U Crnoj Gori je, od 2008. godine do sada izdato ukupno 643.479 pasoša, a poboljšanje međunarodnog rejtinga, kao posljedica vizne liberalizacije, dovelo je do toga da naši državljani danas bez vize mogu putovati u ukupno 123 zemlje svijeta”, dodaju oni.

Vizna liberalizacija predstavlja jedan od konkretnih benefita pristupnih pregovora s Evropskom unijom, ali i jednu od četiri slobode na kojima se temelji Evropska unija – slobodu kretanja ljudi.

“Za Crnu Goru, dobijanje vizne liberalizacije prije deset godina značilo je potvrdu dostizanja demokratskih vrijednosti, ali i ispunjenja strogih bezbjednosnih standarda. Nakon ukidanja viza, Crna Gora je nastavila da unapređuje standarde i odgovorno se odnosi prema svim obavezama koje proističu iz procesa postvizne liberalizacije, čime se onemogućavaju zloupotrebe bezviznog režima”, poručuju iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u okviru svojih nadležnosti, veoma posvećeno procesu postvizne liberalizacije.

“U kontinuitetu se ulaže u kvalitet i efikasnost pružanja usluga u oblasti građanskih stanja i ličnih isprava, unapređuje bezbjednost granice i sprovodi niz mjera u cilju preduprijeđivanja bilo koje vrste zloupotrebe bezviznog režima. Crna Gora će, u skladu sa međunarodnim normativnim standardima i tehnološkim dostignućima, u 2020. godini uvesti i dokumenta treće generacije, koja će doprinijeti još većoj bezbjednosti putnih dokumenata, smanjiti mogućnost za zloupotrebe korišćenja identiteta i ličnih podataka građana, kao i unaprijediti poslovanje u državi”, navode oni.

Povodom decenije vizne liberalizacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova će u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom vanjskih poslova, kroz konzularne dane, upotrebom mobilne kancelarije, obići korisnike institucionalnih oblika smještaja koji se zbog veoma složenog zdravstvenog stanja nalaze na smještaju u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Ovim licima će se omogućiti podnošenje zahtjeva za izdavanje pasoša, pri čemu će im isti biti izdati bez obaveze plaćanja nadoknade”, ističu oni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *