Montenegro Airlinesu 155 miliona eura, bez biznis plana

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju juče je podržao Predlog zakona o konsolidaciji i razvoju nacionalne avio-kompanije Montenegroerlajnz (MA). Radi se o predlogu zakona kojim se toj kompaniji preuzimaju dugovi i druge obaveze u iznosu od 96 miliona i investira 50 miliona u nove vazduhoplove.

Sjednicu je, prije početka rasprave, napustio Raško Konjević (SDP) zato što Ministarstvo saobraćaja članovima Odbora nije dostavilo biznis plan za kompaniju, koji su tražili na sjednici održanoj dan ranije. Ministar saobraćaja Osman Nurkovićobjasnio je da su kontaktirali ovlašćene kuće koje su radile analize i da one nijesu dozvolile da se distribuira njihov materijal.

To nije dozvolio ni menadžment MA, koji je ocijenio da u tim dokumentima ima toliko internih podataka koji bi nanijeli štetu ukoliko bi se javno objavili. Ovaj zakon nije proizvod neke eksterne analize, već rezultat svakodnevnog praćenja stanjau MA i brojnih sastanaka koji su održavani na mjesečnom i kvartalnom nivou rekao je Nurković.
Konjević je kazao da je nekorektno odlučivati o 155 miliona eura bez preciznih informacija i da nije fer prema poslanicima da nemaju materijal koji su imali ministri.

Ovdje je krivo rukovodstvo parlamenta. Ovako se ne odlučuje ni o euru, a ne o 155 miliona kazao je Konjević.
Nurković je kazao da bi se gašenjem kompanije izgubili slotovi koji su velika vrijednost za kompaniju i državu.
Navodim primjer avio-kompanije iz Islanda, gdje je dozvoljeno njeno gašenje. Nakon godinu je analizom utvrđeno da je za oko 1,5 odsto pao bruto domaći proizvod (BDP) u toj državi i da je nakon toga premijer rekao da nije bio svjestan posljedica gašenja te kompanije rekao je Nurković. Odbor za ekonomiju dao je juče zeleno svjetlo na predlog zakona, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku. BorisMugoša (SD) bio je uzdržan, a Srđan Milić (SNP) protiv.

Interesantno je da na glasanju nisu bili prisutni poslanici DPS-a Nikola Rakočević i Filip Vuković, koji je nekoliko puta prije glasanja ulazio i izlazio iz sale. Umjesto njih “za su glasali njihovi partijski zamjenici, koji su došli samo nekoliko minuta prije glasanja kako bi se ispuni la kvota za podršku planu Vlade da pomogne nacionalnog avio-prevoznika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *