Indija: Najduža obustava interneta u istoriji

Dodajte komentar
Onemogućavanje interneta u nestabilnoj muslimanskoj regiji Kašmiru u planinskom području na granici sa Pakistanom po trajanju je najduži prekid interneta na koji se odlučila neka vlada u svijetu, traje duže od dosadašnjih rekordnih prekida u Mjanmaru i Kini.

Internet u toj regiji koja želi odcjepljenje od Indije i pripajanje Pakistanu onemogućen je od kraja jula 2019. godine.

Indija je inače iza Kine drugo najveće svjetsko tržište interneta sa više od 650 miliona korisnika. U 2019. godini imala je najveći broj prekida pristupa internetu u svijetu, odnosno 70 odsto zabilježenih prekida u cijelom svijetu, piše Seebiz.

Takvo ponašanje vlade Indije nanijelo je štetu ne samo ugledu zemlje u svijetu nego i značajno nanijelo štetu njenoj ekonomiji. Prema studiji Indijskog vijeća za istraživanje međunarodnih ekonomskih odnosa, indijska ekonomija je pretrpjela gubitak od 3 milijarde dolara zbog zastoja na internetu u zemlji u razdoblju od 2012. do 2017. godine.

Indijska vlada ograničava pristup Internetu od 2010. godine, ali učestalost, geografska distribucija i trajanje tih obustava dramatično su porasli u posljednjih nekoliko godina.

Otkad je na vlast došla aktualna vlada, obustave su se gotovo udvostručile. Ujedinjene nacije su u prošlosti osudile ovaj čin nazivajući ga kršenjem ljudskih prava. Kao razlog zadnjeg onemogućavanja interneta na području gdje živi 32 miliona ljudi indijska vlada navodi opasnost od terorizma.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *