Gotovinski krediti – sve što treba da znate

Dodajte komentar

Nenamjenski krediti, potrošački krediti, keš krediti ili, najjednostavnije rečeno, gotovinski krediti predstavljaju dodatna novčana sredstva koja finansijske institucije, najčešće banke, odobravaju, a obično ih karakteriše jednostavan i brz postupak odobravanja.

Ipak, prije nego počne naša priča o gotovinskim kreditima, zajedno sa našom Sveznalicom, osjećamo dužnost da napomenemo: ukoliko ste skloni donošenju ishitrenih brzopletih odluka, te vas specifičnosti gotovinskih kredita vuku da odmah zakažete sastanak sa nekim od kreditnih savjetnika u Erste banci i podnesete zahtjev za kredit, razmislite da li ste odabrali kreditni aranžman koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Gotovinski krediti predstavljaju dodatna novčana sredstva koja finansijske institucije, najčešće banke, odobravaju, a obično ih karakteriše jednostavan i brz postupak odobravanja.

Možda ste bezbroj puta do sada pretraživali internet ne biste li se što bolje upoznali sa ponudom banaka pa vam zvuči nevjerovatno, ali istina je da se često previđa da banke nude različite vrste kredita, u zavisnosti od toga u koje svrhe želite da iskoristite sredstva koja dobijate ovim putem. Zato, ukoliko želite da sredite svoj životni prostor, ne bi bilo loše da razmislite o adaptacijskim kreditima. Sa druge strane, ukoliko je vaš cilj da se već sada pripremite za narednu turističku sezonu, vjerovatno će turistički krediti biti najbolja opcija za vas.

Ipak, ako vam je potrebna određena suma novca kojom ćete pokriti iznenadne, neplanirane obaveze, koje nas sve dočekaju prije ili kasnije, ili su vas slabo organizovan javni prevoz i nemogućnost da dobijete taksi onda kada vam je najpotrebniji natjerali da „prelomite“ i donesete odluku o kupovini sopstvenog automobila, nastavite da čitate, jer ćemo u nastavku svu svoju pažnju posvetiti onome što treba da znate o gotovinskim kreditima.

U ovom blog postu otkrićete:

Zato, ne bismo da zvučimo klišeizirano, ali odvojte nekoliko minuta vremena, udobno se smjestite i pripremite se da saznate sve o načinu finansiranja onoga o čemu već dugo sanjate, a trenutni budžet vam ne dozvoljava da i ostvarite.

Šta su gotovinski krediti?

Vratimo se nakratko na sinonime za ovaj vid obezbjeđenja dodatnih novčanih sredstava uz pomoć kojih možemo bolje shvatiti šta su gotovinski krediti namijenjeni fizičkim licima, i to kako zaposlenima, tako i penzionerima.

  • Nenamjenski krediti – Za razliku od namjenskih, ovi krediti vam daju slobodu u upravljanju novčanim sredstvima, što znači da odobreni iznos kredita možete koristiti u svrhu koja vam u datom trenutku odgovara.
  • Potrošački krediti – Ovaj pojam se često vezuje za ličnu potrošnju pojedinca kojem se na ovaj način omogućava potrošnja iznad sredstava koja su mu trenutno raspoloživa, a obično se radi o trajnim potrošnim dobrima veće vrijednosti, poput kupovine automobila, vrijedne opreme ili tehnike.
  • Keš krediti – Vjerovatno se pitate zar je ovo potrebno posebno objašnjavati, i jasno vam je da se radi o iznosu novca koji se brzo i prilično jednostavno odobrava.

Koje su najčešće namjene gotovinskih kredita?

Ako nam kažete da vam je sada pred očima lista želja koju ste odavno formirali, ali uvijek se nađe prostora da se dopuni nekim novim maštanjem ili ciljem, moramo vam reći da se nećemo iznenaditi, jer svi imamo neke snove za čije ostvarenje je potrebno da nam neko da vjetar u leđa.

Isto tako, vjerujemo da se na samu pomisao na sva ta maštanja pojavljuje osmijeh na vašem licu, koji automatski postaje još širi kada vam kažemo slјedeće: postoji neko ko vama i vašim dugo sanjanim snovima može dati krila uz pomoć kojih će oni postati stvarnost. U nastavku pročitajte i koji sve to snovi mogu biti realizovani uz pomoć magičnog štapića zvanog gotovinski krediti. ?

Kupovina automobila

Znate već onu scenu koja odiše bezbrižnošću, a tako je česta na filmskom platnu ili u muzičkim spotovima: glavni junak ulazi u automobil, pušta muziku, spušta prozore i zaputi se u nepoznatom pravcu, dok se u pozadini smjenjuju predjeli koji oduzimaju dah. Jeste, rekli smo bez klišea, ali morate priznati da je ovome teško odoljeti.

Ukoliko se opredijelite za ovaj korak, ono što prethodi kupovini automobila jeste donošenje odluke o tome da li je za vas isplativije kupiti novi ili polovni automobil, i naravno, ukoliko nemate dovoljno sredstava na raspolaganju, sagledati koji način finansiranja kupovine omiljenog četvorotočkaša vam najviše odgovara – kredit ili lizing.

Ove izlete možda i ne biste često pravili, ali pretpostavljamo da je odlazak na posao kojem prethodi vožnja djece u vrtić ili školu dio vaše svakodnevne rutine. Isto tako, vjerovatno vam se dešava da u moru obaveza zaboravite da završite baš tu jednu neodložnu, koje se sjetite kad dođete kući, a paralelno sa tim zaključite i da morate preći desetine kilometara kako biste je završili. Ovdje često na scenu stupa Marfijev zakon, i shvatate da nema nikoga ko bi mogao da vas odveze, da bi trebalo da promijenite nekoliko autobusa i uz to pješačite, a za to nemate dovoljno vremena, a kada otvorite novčanik, suočavate se sa gorkom istinom da čak ni najpovoljniji taksi prevoz ne bi bio isplativa opcija za vas. U isto vrijeme se suočavate sa još jednom gorkom istinom – vozačkom dozvolom koja služi samo da zauzme mjesto u novčaniku.

Zbog ovih i ostalih situacija, većina ljudi kupovinu automobila ne doživljava kao luksuz, već kao potrebu, neophodnost, izraz slobode i, možda najvažnije, dobru i isplativu srednjoročnu investiciju.

Ukoliko se opredijelite za ovaj korak, ono što prethodi kupovini automobila jeste donošenje odluke o tome da li je za vas isplativije kupiti novi ili polovni automobil i naravno, ukoliko nemate dovoljno sredstava na raspolaganju, sagledati koji način finansiranja kupovine omiljenog četvorotočkaša vam najviše odgovara – kredit ili lizing.

Putovanja

Ako sebe možete zamisliti u svim ovim situacijama, sigurni smo da će to u narednoj biti još lakše. Samo zatvorite oči i zamislite sebe sa svojim najdražima na dugoj, pješčanoj plaži sa pogledom na azurno more ili okean. Ako pak preferirate idiličnu sniježnu atmosferu… pa ne moramo ni da nastavljamo rečenicu – znamo da ste već ušuškani pored kamina i pripremate se za novi dan kada ćete se spuštati niz neke nove sniježne padine.

Ali zašto bi sve ovo ostalo samo u vašim mislima i zbog čega biste propuštali sve te nikad povoljnije first ili last minute aranžmane, kad, zahvaljujući kratkoj i jednostavnoj proceduri podizanja gotovinskog kredita, možete već početi sa pripremama za putovanje i podmiriti sve troškove? Da, kažemo troškove, jer je to veoma bitan preduslov da biste na odmor pošli rasterećeni, hladne glave i u potpunosti uživali u svakom slobodnom danu.

Neplanirane okolnosti

Pojava neplaniranih okolnosti koje zahtijevaju hitnu isplatu takođe je nešto što će vam izazvati osmijeh. Doduše, onaj „kiseli“, ali možete da odahnete, jer je upravo jednostavan i brz postupak odobravanja gotovinskih kredita pravo rješenje u ovim situacijama. Na ovaj način lakše ćete isplatiti sve obaveze, a samim tim rasteretiti kućni budžet i osloboditi briga sebe i članove svoje porodice.

Refinansiranje obaveza

Isto važi i kada želite da objedinite sve rate za kredite, vaše i članova vaše porodice. Opcija koja vam stoji na raspolaganju je refinansiranje obaveza, koje funkcioniše tako što vam banka odobrava novi kredit sa povoljnijom kamatnom stopom. Uz to, nimalo zanemarljiva činjenica kod ove vrste kreditiranja jeste ta da kredit ne mora da vam bude odobren u istoj finansijskoj instituciji u kojoj su nastale vaše obaveze, već možete odabrati najpovoljniju opciju koja se u tom trenutku nudi na tržištu.

I na kraju, ali nikako manje važno ⎼ ukoliko imate biznis ideju koja zahtijeva skromnija ulaganja, a ne znate na koji način da je finansirate, gotovinski kredit može biti pravi izbor za vas.

Koje su glavne prednosti i nedostaci gotovinskih kredita?

Ova vrsta kredita dostupna je ne samo zaposlenim fizičkim licima već i penzionerima, pa tako spada u kategoriju onih koji su dostupni najvećem dijelu stanovništva. Uz to, riječ je o dodatnim novčanim sredstvima čija je glavna karakteristika jednostavan i brz postupak odobravanja. Kao što ćete vidjeti u nastavku, njihova dodatna pogodnost je i što ne zahtijevaju popunjavanje brda dokumentacije, što je većini prva asocijacija na postupak odobravanja kredita.

Prednosti:

  • Sloboda u raspolaganju sredstvima
  • Dostupnost najvećem dijelu stanovništva
  • Jednostavan i brz postupak odobravanja
  • Ne zahtijevaju popunjavanje brda dokumentacije
  • Za podizanje kredita do određenog iznosa nije potreban žirant
  • Mogućnost ostvarivanja povoljnijih uslova za klijente Erste banke

Nedostatak:

  • Najčešće nešto viša kamatna stopa

Osim što za podizanje gotovinskih kredita do određenih iznosa nije potreban žirant, ukoliko je Erste banka vaš izbor, u slučaju ovog kredita uglavnom ne morate imati otvoren transakcioni račun u našoj banci. Međutim, ukoliko imate status klijenta i platu ili penziju primate preko našeg računa, dobijate mogućnost ostvarivanja povoljnijih uslova za dobijanje gotovinskog kredita, kao i svih ostalih proizvoda i usluga banke.

Sa druge strane, procedura otvaranja računa u Erste banci pojednostavljena je do te mjere da ovu proceduru možete započeti iz sopstvenog doma ili omiljenog kafića, bez obzira na to da li je u pitanju radni dan ili vikend ‒ praktično gdje god se nalazili i u koje god doba dana, jer na raspolaganju imate mogućnost online podnošenja zahtjeva za otvaranje računa.

I na kraju, sloboda u raspolaganju ovim sredstvima, koja vam omogućava da odobreni iznos kredita koristite u svrhu koja vam u datom trenutku odgovara, može predstavljati i manu. Da pojasnimo – ova sloboda upravljanja novcem dolazi najčešće uz nešto višu kamatnu stopu kao cijenu tog „luksuza“, pa bi idealno bilo da veće poduhvate finansirate kombinacijom štednje i kredita.

Koje vrste gotovinskih kredita nudi Erste banka?

U ponudi Erste banke nalaze se tri vrste gotovinskih kredita:

Vjerujemo da vam ovo nabrajanje baš i ne znači mnogo, zato da krenemo redom sa pojašnjenjima.

Gotovinski krediti bez hipoteke

Možda ste već čuli za inoviranu ponudu Erste gotovinskih kredita bez hipoteke uz polisu životnog osiguranja i fiksnu kamatnu stopu do kraja perioda otplate? Ukoliko nijeste, sve navedeno u slučaju ove vrste kredita, možete pogledati ovdje, a u nastavku možete saznati koja dokumentacija je potrebna za apliciranje za ovu vrstu kredita.

Potrebna dokumentacija Starosna granica za otplatu kredita
  • 70 godina za zaposlene
  • 78 godina za penzionere, uz polisu životnog osiguranja

Gotovinski krediti sa hipotekom

Druga vrsta gotovinskih kredita koja se nalazi u ponudi Erste banke su gotovinski krediti sa hipotekom. U nastavku možete pogledati koja dokumentacija vam je potrebna kako biste mogli da aplicirate za ovaj kredit, a o samim uslovima možete saznati više ovdje.

Potrebna dokumentacija Starosna granica za otplatu kredita
  • 67 godina za zaposlene
  • 70 godina za penzionere, uz polisu životnog osiguranja

Gotovinski krediti za penzionere

Na kraju, Erste banka u ponudi ima i kredite za zlatno doba – gotovinske kredite za penzionere. U ovom slučaju, za kredit mogu aplicirati penzioneri koji su korisnici Fonda PIO, kao i penzioneri koji su državljani Crne Gore a primaju inostrane penzije preko računa u Erste banci.

Ovi krediti odobravaju se pod uslovima koje možete pronaći ovdje, a kao i u prethodna dva slučaja, u nastavku je predstavljeno koja dokumentacija je neophodna kako biste mogli započeti proces apliciranja za ovu vrstu kredita.

Potrebna dokumentacija Starosna granica za otplatu kredita
  • administrativna zabrana na penziju(za penzionere korisnike RF PIO)
  • izjava o prenosu penzije na račun u Erste banci (za penzionere korisnike RF PIO)
  • rješenje o penziji (za ino-penzionere)
  • dokaz o visini penzije ili isplatni karton iz Fonda PIO (za penzionere korisnike RF PIO)
  • list nepokretnosti za nekretninu koja se hipotekuje
  • procjena, ukoliko je potrebna hipoteka
  • založna izjava, ukoliko je potrebna hipoteka
  • do 78. godine starosti

Takođe, za sve pomenute vrste gotovinskih kredita moguća je prijevremena i djelimična otplata ili zatvaranje u cjelosti.

Savjeti za donošenje najbolje odluke za vas

U nastojanju da vam pružimo najpotrebnije i najsveobuhvatnije informacije koje se tiču gotovinskih kredita, malo smo se raspisali, zato ćemo sada skratiti i završiti priču sa sedam najvažnijih savjeta koji će vam pomoći da donesete najracionalniju odluku:

  • Prije nego što uzmete bilo koju vrstu kredita, dobro se informišite o tome koliko će vas taj zajam ukupno koštati, uključujući sve propratne troškove, kao i kolika je visina mjesečnog anuiteta koji ćete otplaćivati;
  • Da biste još bolje razumjeli ovaj bankarski proizvod, upoznajte se sa tim kako banka određuje cijenu kredita;
  • Sve vrijeme smo pominjali različite kamatne stope: fiksnu, nominalnu, efektivnu… Ne dajte da vas ovi pojmovi zbune – otkrijte sve što treba da znate o kamatnim stopama;
  • Jedan on najvažnijih faktora koji će uticati ne samo na to hoće li vam kredit biti odobren već i na to kolika će biti njegova cijena, odnosno kamata, jeste kreditni rejting, o kojem više možete saznati ovdje;
  • Na sajtu Erste banke lako ćete uočiti kreditni kalkulator koji može biti koristan, jer vam pokazuje kako različita visina kredita i dužina roka otplate utiču na visinu kamate i mjesečnog anuiteta koji plaćate;
  • Dobro razmotrite svoje preferencije i mogućnosti. Kako proces uzimanja kredita jeste važna odluka, potrebno je da nađete idealan balans za svoje potrebe između roka otplate i iznosa novca koji želite da pozajmite od banke;
  • Prije nego pođete na sastanak sa savjetnikom za kredite, pročitajte kojih 5 pitanja obavezno treba da postavite kada aplicirate za kredit.

Ostalo je još samo da nas posjetite u nekoj od naših filijala širom Crne Gore. Ipak, ukoliko imate još neke nedoumice, možete nam se uvijek obratiti, bilo da se nalazite u Crnoj Gori ili u inostranstvu. Stojimo vam na raspolaganju putem društvenih mreža (LinkedinFacebook i Instagram), kol-centra 19991, Skajpa, gdje nas možete pronaći pod korisničkim imenom ERSTEBANKMONTENEGRO, Erste čata dostupnog na našem veb sajtu, gdje nam takođe možete pisati putem kontakt-forme ili zatražiti da vas pozovemo.

Naša Sveznalica i mi jedva čekamo da vas upoznamo. ?

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *