ECB: Sistem plaćanja za digitalnu valutu centralne banke koji štiti privatnost korisnika je moguć

Dodajte komentar

Nedavna istraživanja Evropske centralne banke (ECB) tvrde da je moguće razviti sistem plaćanja digitalne valute centralne banke (CBDC) koji štiti privatnost korisnika.

Na osnovu izvještaja nazvanog „Istraživanje anonimnosti u digitalnim valutama centralne banke“, Evropski sistem centralnih banaka (ESCB) uspostavio je dokaz koncepta (PoC) za anonimnost u CBDC-ovima, koji je bio dio tekućeg istraživanja CBDC-a i njihovih potencijalnih koristi za javnost. Namjenski PoC razvijen je u saradnji s tehnološkim kompanijama R3 i Accenture.

ESCB je koristio R3-ovu blokčein platformu otvorenog koda Corda kako bi razvio PoC sa četiri stranke: dva posrednika, centralna banka i organ za borbu protiv pranja novca (AML). Svaku od stranaka u mreži predstavlja jedan nod koji upravlja CorDapp-om, koji omogućava prenošenje imovine između entiteta.

Unutar PoC-a, banka je izgradila rješenje za borbu protiv pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma (CFT), koje održava anonimnim identitete korisnika i istorije transakcija, tj. ni centralna banka niti posrednici osim onih koje je korisnik izabrao nisu mogli vidjeti podatke.

„Da bi zaštitio privatnost korisnika, bilježnik nema pristup podacima kao što su vrijednosti transakcija, adrese korisnika ili istorije stanja“, navedeno je u izvještaju i dodaje se:

„Dokaz koncepta pokazuje da je moguće, koristeći platformu Corda, izgraditi pojednostavljeni sistem plaćanja CBDC koji štiti privatnost korisnika za transakcije manje vrijednosti, a istovremeno osigurava da transakcije veće vrijednosti podliježu obaveznim AML/CFT provjerama.”

Međutim, banka je primjetila niz pitanja koja su, navodno, trebalo da se poboljšaju, uključujući smanjenje količine podataka vidljivih strankama koje nisu uključene u transakcije, kao i sposobnost korisnika da pristupe ili troše CBDC bilanse kada posrednik nije dostupan.

ECB je navela da se privatnost može dodatno poboljšati primjenom mehanizama poput rotiranja javnih ključeva, dokaza o nultom znanju (zero-knowledge proofs) i računanja u mrežnoj enklavi.

Banka je dalje napomenula da pitanja skalabilnosti nisu razmatrana ili testirana u PoC-u i da se mora istražiti i interoperabilnost sa sistemom bruto obračuna u realnom vremenu.

Čini se da ECB-ovo istraživanje nominalno rješava zabrinutosti koje su prethodno izrazili svjetski regulatori u vezi s digitalnim valutama. Ranije u decembru vlasti Evropske unije iznijele su višestruke rizike i pitanja vezana za usvajanje stejblkoina, tvrdeći da ako su usvojene na globalnom nivou, stejblkoin novčići predstavljaju prijetnju monetarnom suverenitetu, privatnosti i sajber-bezbjednosti.

Nedavno je predsjednica ECB, Kristin Lagard, rekla da finansijska institucija treba da bude ispred drugih u pogledu potražnje za stejblkoin novčićima. Krajem avgusta ECB je objavila dokument u kojem stoji da stejblkoin novčići sa jasnim okvirom upravljanja mogu biti ometani zbog nesigurnosti zbog nedostatka propisa, piše Cointelegraph.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *