EBRD: Odobrena 194 miliona eura za nove projekte na Zapadnom Balkanu

Dodajte komentar

Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) odobrio je 194 miliona eura bespovratnih sredstava, koje su izdvojili EU i bilateralni donatori za nove projekte u oblasti digitalne infrastrukture, životne sredine, transporta i energetike širom Zapadnog Balkana, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovi projekti, kako je navedeno, biće dodatno finansirani kreditima EBRD-a i drugih medjunarodnih finansijskih institucija.

Bespovratna sredstva odobrena za projekte zemalja Zapadnog Balkana privući će još 400 miliona eura investicija EBRD-a, uključujući i za izgradnju tri nove dionice autoputa Koridor 5c u Bosni i Hercegovini, dvije nove dionice Koridora 10 u Sjevernoj Makedoniji, obnovu kosovske željezničke infrastrukture, sistema za otpadne vode i kanalizacionu mrežu u Gnjilanu i izgradnju širokopojasne internet mreže za škole u ruralnim krajevima u ​​Srbiji.

Pored toga, EBRD i EU su potpisali ugovor o dodatnih 45 miliona eura za dva programa koje EBRD sprovodi u zemljama Zapadnog Balkana: Savjeti za mala preduzeća i Regionalni program energetske efikasnosti.

Šef regionalne saradnje i programa za Zapadni Balkan Kolin Volf rekao je da su u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, Evropska unija i partneri postigli veliki uspjeh obezbjedivši više od milijardu eura bespovratnih sredstava, uz 5,5 milijardi eura potpisanih kredita od medjunarodnih finansijskih institucija.

“Naša saradnja dovela je do opipljivih rezultata na terenu: ljudi svakodnevno imaju koristi od boljih saobraćajnih veza, boljih energetskih sistema, uključujući i tranziciju ka čistoj energiji, preduzeća postaju konkurentnija, a ekonomije u regionu zelenije i integrisanije”, kazao je Volf.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je zajednička inicijativa Evropske unije, medjunarodnih finansijskih institucija, bilateralnih donatora i vlada Zapadnog Balkana i osnovan je da podrži društveno-ekonomski razvoj i pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Do sada, ukupan iznos bespovratnih sredstava koje su opredelili Evropska unija i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan veći je od milijardu eura, dok ukupna ulaganja medjunarodnih finansijskih institucija prelaze 5,6 milijardi eura.

Izvor: N1

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *