Brković ostaje vlasnik Vektre Montenegro

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija je poništilo rješenje Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) kojim je ljetos kao vlasnik Vektre Montenegro umjesto Dragana Brkovića upisana švajcarska NLB Interfinans banka, potvrdio je za Pobjedu član borda ove kompanije Milić Popović.

On je kazao i da je vijeće Privrednog suda usvojilo prigovor Brkovića i ukinulo rješenje ovog suda kojim je odbijen njegov zahtjev za otklanjanje nepravilnosti u postupku sprovođenja izvršenja kojim je NLB-u dodijeljeno vlasništvo nad kompanijom. Vijeće je naložilo da sud u ponovljenom postupku ponovo razmatra Brkovićev prigovor i utvrdi da li je javni izvršitelj pravilno sproveo postupak javnog nadmetanja i prodaje udjela u kompaniji. Prema podacima sa CRPS-a, javni izvršitelj Aleksandra Tomković-Vukoslavčević je još prije dvije godine donijela rješenje o izvršenju kojim je određena pljenidba, procjenai prodaja udjela Brkovića u Vektri Montenegro.

U rješenju CRPS-a od 24. jula, koje je MF poništilo, kao osnivač je umjesto Brkovića bila upisai a NLB Interfinans AG u likvidaciji, dok je za izvršnog direktora bio imenovan Vladan Tekić, zaposlen u beogradskoj faktoring kompaniji NLB grupe, koji je i likvidacioni upravnik NLB interfinans iz Beograda. Pred Privrednim sudom se treći put odlaže ročište za ispitivanje razloga za uvođenje stečaja u ovu kompaniju po zahtjevu NLB-a zbog duga od 60 miliona eura. Prethodna dva su odložena zbog, kako su navodili, mogućnosti sporazuma, dok je jučerašnje odloženo zbog odsustva sudije ZoranaAšanina.

Na prethodnom ročištu je advokat NLB Petar Minić priložio sporno rješenje CRPS-a tvrdeći daje automatski važeće bez obzira na izjavljenu žalbu, pa su se na jučerašnjem ročištu našla dva zastupnika Vektre Montenegro, jedan po punomoćju Brkovića, a drugi Tekića.

Prema zvaničnim podacima sa internet stranice CRPS-a, i dalje se kao osnivač, izvršni direktor i predsjednik odbora direktora vodi Brković. On je ranije kazao da osnivač Vektre Montenegro nije niti će biti promijenjen, napominjući da su pregovori za poravnanje sa bankom u toku. Isto nam je kazao i Popović tvrdeći da su obje strane spremne da sporazumno riješe spor te da su svjesni da ovakav zahtjev banke nije u skladu sa planom reorganizacije koji je usvojen prije pet godina. Planom je bilo predviđeno da Vektra Montenegro ustupi banci zemljište i objekte upisane u listovima nepokretnosti u Bečićima vrijedne 18,8 miliona eura, dok je ostatak duga trebalo da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda. Kako do toga nije došlo, NLB je u martu ove godine podnijela zahtjev da se u ovoj Brkovićevoj kompaniji ponovo otvori stečaj. Iduće ročište za ispitivanje stečajnih razloga zakazano je za početak februara.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *