Slovenija odustala od nacionalne avio-kompanije jer su rizici previsoki

Dodajte komentar

Uspostavljanje novog avio prevoznika u isključivom ili djelomičnom državnom vlasništvu malo je vjerovatno, jer su rizici vrlo visoki, izjavio je danas premijer Slovenije Marjan Šarec.

Stvaranje novog avio prevoznika bila je jedna od opcija koju je slovenska vlada spomenula kako bi osigurala povezanost Slovenije sa svijetom nakon bankrota Adria Airways.

– Nema značajnih pomaka jer su rizici vrlo visoki. Po mom mišljenju, malo je vjerovatno da bi mogli dobiti vlastitu avio kompaniju, rekao je Šarac novinarima na marginama zasjedanja parlamenta.

Premijer je u više navrata upozoravao na rizike povezane s osnivanjem avio prevoznika. Krajem novembra napomenuo je, između ostalog, da bi potencijalni novi prevoznik već imao unaprijed programirani gubitak.

Nakon bankrota Adrije, jedna od opcija za osiguranje povezanosti Slovenije sa svijetom bilo je stvaranje nove avionske kompanije.

Proračun učinkovitosti takvog rješenja naručio je Društvo za upravljanje imovinom banaka (DUTB).

Prošle sedmice su za STA objasnili da su analizirali različite scenarije za osiguranje avionske povezanosti Slovenije sa svijetom, a jedan od scenarija bio je stvaranje nove državne avionske kompanije.

“Postoje i druga moguća rješenja za Sloveniju, bude li neko od njih potrebno u budućnosti”, dodali su.

Prema nezvaničnim informacijama, ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek ostaje sve izolovaniji u svojoj ideji o novom avionskom prevozniku. U avionskim krugovima postoji sumnja u izvedivost takvih planova. Konkretno dovode u pitanje sposobnost slovenačkog nacionalnog prevoznika da stane na put snažnim konkurentima koje predstavljaju etablirane aviokompanije s prisutnošću na Brniku. Kako se može vidjeti, one su Adrijine letove dobro zamijenile.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *