Kongo tužio najveće tehnološke kompanije zbog iskorištavanja dječjeg rada

Pet vodećih svjetskih tehnoloških kompanija optuženo je da snose dio odgovornosti za smrt i teške ozljede djece u Africi, prisiljene na rad u rudnicima kobalta.

Tužbu protiv Tesle, Applea, Alphabeta, Microsofta i Dell Technologiesa podigla je u ime 14 porodica iz Demokratske Republike Kongo (DRK) pred sudom u Washingtonu američka neprofitna organizacija Međunarodni zagovornici prava.

Kompanije su dio sistema prisilnog rada koji je prema tvrdnjama porodica rezultirao smrću i teškim ozljedama njihove djece, tvrde u organizaciji.

To je prvi slučaj da se više kompanija iz tehnološkog sektora suočava sa sudskim postupkom zbog vađenja kobalta, napominje Reuters.

Sudskim dokumentima priložene su fotografije djece deformisanih ruku i nogu. Neka su i osakaćena.

Šestero od 14 djece u tom predmetu stradalo je u urušavanju tunela a ostala su pretrpjela ozljede koje su im promijenile život, uključujući paralizu, ističu Međunarodni zagovornici prava.

“Te kompanije – najbogatije kompanije na svijetu, kompanije koje proizvode fensi uređaje – tolerisale su sakaćanje i ubijanje djece kako bi se domogle jeftinog kobalta”, kazao je za Thomson Reuters Foundation advokat porodice  Terrence Collingsworth, prenosi SEEbiz.

Zbog ektremnog siromaštva porodica, djeca – neka u dobi od samo šest godina – bila su prisiljena da napuste školu i rade na poslovima vađenja kobalta u vlasništvu britanske rudarske kompanije Glencore.

Glencore se već suočio s optužbama da koristi dječji rad.

Neka su djeca bila plaćena samo 1,50 dolara po danu a radila su šest dana u nedjelji, ističu Međunarodni zagovornici prava.

“Ti ljudi moraju birati između smrti od gladi i rizikovanja života da bi se prehranili”, upozorava Collingsworth.

Dell je na zahtjev Thomson Reuters Foundationa za komentarom elektronskom poštom odgovorio da “nikada nije svjesno nabavljao sirovine”, proizvedene dječjim radom. Dodali su i da su pokrenuli istragu o tim navodima.

U Tesli, Appleu, Googleu, Microsoftu i Glencoreu nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentarišu informaciju o tužbi.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *