Dug Vatikana 76 miliona dolara

Vatikan godišnje prikupi preko 55 miliona dolara donacija preko svog dobrotvornog fonda Petar Pence, a crkveni zakon diktira papa Franjo i može legalno da koristi novac od donacija po svom sudu.

Izvještaj Wall Street Journal-a otkrio je da je samo 10 posto tih donacija iskorišćeno za stvarne dobrotvorne svrhe. Prema MSNBC-u, dvije trećine preostalog novca otišlo je u rebalans unutrašnjeg budžeta Vatikana.

Ova vijest bi mogla da bude alarmantna za donatore koji su dali svoje priloge kako bi se pomoglo najsiromašnijim, a ne da se isplaćuje administrativni deficit Vatikana.

Dug Svete Stolice iznosi nevjerovatnih  76 miliona dolara na budžetski proračun od 333 miliona dolara za prošlu godinu.  Ironično je da je izbor pape Franje 2013. godine zavisio upravo od rješenja kako da se smanje finansijski problemi Vatikana.

Izvještaj još navodi da je rastući dug Vatikana najvećim dijelom posljedica povećanja plata i smanjenje investicija, kao i drugih ozbiljnih finansijskih neefikasnosti.

Check Also

CKB i Podgorička banka donirale još 100.000 eura kao pomoć u ublažavanju posljedica epidemije

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, donirale su Nacionalnom koordinacionom timu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *