Čeka nas minus od 150 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada će u 2020. godini, i pored ranije planiranog suficita budžeta, ostvariti deficit zbog postojanja oko 100 miliona eura raznih troškova koje izvršna vlast nije projektovala, saopštio je ministar finansija Darko Radunović. U predlogu budžeta Vlada je projektovala deficit budžeta na 0,99 odsto BDP-a ili 50 miliona, što bi značilo da će deficit sa 100 miliona dodatnih troškova biti 150 miliona eura.

– Imaćemo oko 100 miliona raznih troškova koje nijesmo projektovali. Imaćemo opterećenje i fiskalni uticaj Montenegroerlajnza (MA) u narednoj godini od 22 miliona eura, zatim povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti oko 20 mi liona, povećanje budžeta Ministarstva zdravlja 25 miliona, a prenosimo i za oko 30 miliona za radove na autoputu koji nijesu izvršeni u ovoj godini ili nijesu naplaćeni, ali će biti u narednoj, rekao je Radunović na jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju koji je podržao predlog budžeta Vlade.

Istakao je da je zbir svega toga oko 100 miliona, te da je to “otprilike ekvivalent deficita koji ćemo imati u narednoj godini. Odbor za ekonomiju odlučio je da predloži Skupštini da usvoji predlog Zakona o budžetu i odluku o zaduživanju.

Budžet za narednu godinu je projektovan na 2,58 milijardi, od čega se za tekući budžet izdvaja 1,32 milijarde, budžet državnih fondova iznosi 769,19 miliona eura, kapitalni 229,96 miliona eura i transkacije finansiranja su na nivou od 556,95 miliona. Shodno planiranom nivou prihoda i rashoda, deficit budžeta u narednoj godini planiran je na nivou 0,99 odsto BDP-a, prenosi Dan.

Prema predloženoj odluci za zaduživanje za narednu godinu, nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta iznosiće 590 miliona eura.

Raško Konjević (SDP) je kazao je da mu je sporan član zakona u predloženom budžetu koji glasi da se poreska i ostala potraživanja Vlade mogu naplatiti konverzijom u kapital u preduzećima, na osnovu njene saglasnosti, a na predlog resornih ministarstava. Pitao je i zašto još nijesu donesene izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

– Davanjem 155 miliona jednoj kompaniji Vlada gubi na argumentaciji da nema novca za povećanje penzija i zarada prosvjeti, zdravstvu i policiji. Ako oni svi pitaju gdje je novac za povećanje zarada, ja im poručujem da je otišao za Montenegroerlajnz, izjavio je Konjević.

Ministar Radunović je odgovorio da izmjene i dopune Zakona o PIO imaju veoma jak fiskalni uticaj.

– Zakon je usaglašen u načelu, ali ne baš u detaljima. U onom momentu ka da budemo u mogućnosti da primijenimo taj zakon u cijelom obimu, tada ćemo ga primijeniti. To je kompleksno i osjetljivo pitanje, ali je fiskalni uticaj izuzetno visok, ne toliko prve i druge godine, ali kasnije jeste, pojasnio je Radunović.

On je odgovorio da će član zakona koji se odnosi na konverziju poreskog potraživanja korigovati, jer Vlada nema namjeru da u narednoj godini naplaćuje bilo koje potraživanje osim u novcu.

– Jeste bila namjera da jedan dio potraživanja naplatimo imovinom, ali Vlada je donijela odluku da to u narednoj godini nećemo raditi, rekao je Radunović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *