Njemačke željeznice traže 100 hiljada radnika

Dodajte komentar

Uprkos tome što se sve češće pominje usporavanje privrede prve sile EU, Nemačke željeznice očajnički traže osoblje. Prema trenutnim procjenama, ta kompanija će tokom sljedećih pet godina morati da zameni čak polovinu od 200.000 radnika, piše Bild.

Glavni razlog kadrovskog pojačanja krije se u činjenici da mnogi trenutno zaposleni uskoro odlaze u penziju, a plata u ovom sektoru kreće se od 34.000, pa sve do 52.000 eura godišnje, u zavisnosti od pozicije i iskustva radnika.

Martin Seiler, šef ljudskih resursa Njemačkih željeznica, kaže da bi do kraja 2019. godine kompanija trebalo da zaposli čak 24.000 novih radnika. Istu brojku pridošlica uprava očekuje i sljedeće godine.

Istovremeno, njemačka savezna vlada zbog ambicioznog paketa protiv klimatskih promjena planira da poveća investicije u željeznice, pa će se u tom sektoru otvoriti dodatnih 8.000 radnih mjesta.

Njemačke željeznice trenutno, prije svega, traže mašinovođe, te uslužno i informatičko osoblje, ali i građevinske i elektro inžinjere. Buduće generacije vozova trebalo bi da budu ‘preciznije’ i ‘robusnije’, kako bi se spriječila neželjena kašnjenja i otkazivanja.

Uz toliko najavljenih radnih mjesta, treba se zapitati kolika je prosječna plata u tom sektoru?

Odgovor je jednostavan – zavisi od vrste posla. U kompaniji je trenutno angažovano čak 500 različitih zanimanja, među kojima su i kuvari, kancelarijski radnici, inženjeri i IT stručnjaci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *