Američka vlada spriječiće integrisanje Instagrama, Messengera i WhatsAppa?

Dodajte komentar

Američka Vlada će možda pokušati da spriječi Facebook da integriše svoje različite platforme – Instagram, Messenger i WhatsApp – potez koji je postao temeljni cilj kompanije jer se suočava s sve većim regulatornim nadzorom, pokazuju tri izvora Reutersa koji znaju o materiji koja nisu ovlaštena javno govoriti.

Facebook je bio predmet antitrustovske istrage Federalne komisije za trgovinu (FTC), glavnog regulatornog tijela savezne vlade, koja je proučavala dominaciju kompanije u društvenim mrežama i mrežnom oglašavanju. Akvizicije Facebooka takođe su bile dio te istrage.

FTC bi mogao tražiti preliminarnu zabranu da spriječi Facebook da integrira svoje različite dijelove. Zabrana bi mogla nanijeti ozbiljan udarac Facebooku i njegovim naporima na kombiniranju usluga, koji su započeli početkom ove godine.

Vijest o razmatranju FTC-a prvi je objavio The Wall Street Journal.

Zabrana je jedan od nekoliko koraka koje FTC razmatra budući da pokušava da rovjeri moć Facebooka i riješi zabrinutosti zbog toga što sve veća veličina kompanije može smanjiti konkurenciju među društvenim mrežama.

Sprovođenje zabrane bio bi izuzetan korak za FTC, koji obično ne pokušava da poništi spajanja koja su se već dogodila.

Facebook je kupio Instagram 2012., a Whatsapp 2014. godine. Petočlana komisija trebala bi glasati za zabranu, a zatim podnijeti tužbu saveznom sudu. FTC bi takođe trebaloo da dokaže da Facebook krši zakon o zaštiti tržišta.

Facebookovi kritičari su ovaj korak smatrali prevladavajućim potezom za Washington kako bi mogao razbiti kompaniju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *