Povoljni uslovi za poslovanje banaka

Uslovi za poslovanje banaka u Crnoj Gori veoma su povoljni, zbog čega postoji interesovanje investitora da ulažu u tu oblast, ocijenio je bankarski ombudsman Halil Kalač.

– Zakonska i druga regulativa, kao i tržišni uslovi, veoma su povoljni za poslovanje banaka kod nas. Zbog toga postoji interesovanje investitora da ulažu u tu oblast – rekao je Kalač agenciji Mina-business.

On je dodao da na privlačnost ulaganja utiču visina depozita u odnosu na plasirane kredite, kao i ostvarenog spreada.

Kalač je saopštio da poslovanje banaka, prema objavljenim izvještajima za devet mjeseci ove godine, karakteriše stabilnost, visoka likvidnost, solventnost i profitabilnost.

On je naveo da banke aktivnost obavljaju uglavnom na novčanom tržištu, kao i da su u njihovom poslovanju dominantno prisutni kreditni proizvodi i platni promet.

– Na novčanom tržištu u poslovanju banaka malo su prisutne kratkoročne hartije od vrijednosti i drugi slični finansijski proizvodi, kao i poslovanje na tržištu kapitala – kazao je Kalač.

On je, komentarišući stanje u bankarskom sektoru i uvođenje stečaja u Atlas i Invest banku Montenegro, objasnio da su uvođenje stečaja i promjene vlasništva tržišne kategorije.

Kalač smatra da uvođenje stečaja u dvije banke sa većinskim domaćim kapitalom ukazuje na slab kvalitet korporativnog upravljanja u njima.

– Uvođenje stečaja u dvije banke dodatno su upozorili klijente na oprez i analizu svakog tržišnog subjekta prije ulaska u depozitni, kreditni i drugi poslovni aranžman, kome povjerti depozite, koje kreditne i druge proizvode i usluge i od koga koristiti – saopštio je Kalač.

On je dodao i da je promjena vlasništa u Societe Generale banci, odnosno njeno spajanje sa Crnogorskom komercijalnom, normalna tržišna pojava.

– Ona nastavlja poslovanje kao samostalan tržišni subjekat poslije promjene većinskog vlasnika, pod nazivom Podgorička banka. Očekuje se nastavak uspješnog poslovanja te banke – zaključio je Kalač.

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

One comment

  1. Kakva je ovo glupost. Pa posao bankarskog ombudsmana nije da bude PR lošeg guvernera. Bila bi sramota, da nije očekivana beskičmenost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *