Crnogorci najčešće uzimaju državljanstvo Njemačke, Holandije, BiH…

Dodajte komentar

Osobe koje dobiju otpust iz crnogorskog državljanstva najčešće uzimaju državljanstvo Njemačke, Holandije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine, kazali su CdM-u iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Državljanstva se odreklo 238 Crnogoraca

Od početka godine do kraja oktobra crnogorskog državljanstva se odreklo 238 osoba. Od 2006. godine su 2.784 Crnogorca dobila otpust iz državljanstva na lični zahtjev, najviše njih tokom 2018.

Taksa za odricanje od državljanstva 300 eura

Građanin Crne Gore za otpust iz državljanstva mora da plati administrativnu taksu koja košta 300 eura, a jedna taksa se plaća ako se rješenje o prestanku državljanstva odnosi na istovremeno sticanje, prestanak ili utvrđivanje državljanstva članova porodice – supružnika i nezaposlene djece.

Odricanje od državljanstva skuplje je ako se podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže.

“Ukoliko je građanin zahtjev za otpust iz crnogorskog državljanstva podnio putem diplomatsko-konzularne mreže i dobio otpust iz crnogorskog državljanstva, dužan je da na račun budžeta Crne Gore plati konzularnu taksu od 570 eura, od čega za podnesak 10 eura, za dostave u evropskim zemljama 10 eura, za uručenje rješenja o prestanku crnogorskog državljanstva 300 eura, za ovjeru potpisa na zahtjev za otpust ili odricanje crnogorskog državljanstva 150 eura i za ovjeru službenog potpisa i pečata na ispravi u kojoj se potvrđuje posjedovanje stranog državljanstva ili jemči da će određeno lice biti primljeno u strano državljanstvo 100 eura”, kažu u MUP-u, ističući da se rješenje o otpustu iz crnogorskog državljanstva obavezno uručuje podnosiocu, prema mjestu njegovog boravka u inostranstvu.

Plaćanje takse je obavezno za sve.

“Sve osobe koja su rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova dobile otpust iz crnogorskog državljanstva, prilikom uručenja rješenja dužne su da plate administrativnu taksu, bez izuzetaka”, zaključuju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *