Ukupni kapital banaka gotovo 600 miliona eura

Stabilnost finansijskog sistema na kraju trećeg kvartala bila je na blago višem nivou u odnosu na isti prošlogodišnji period, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Savjet je juče razmatrao Informaciju o finansijskoj stabilnosti za treći kvartal, u kojoj je konstatovano da je industrijska proizvodnja u prvih devet mjeseci u odnosu na isti prologodišnji period pala od 8,1 odsto.

„Pozitivna kretanja zabilježena su u turizmu i građevinarstvu“, navodi se u saopštenju CBCG.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, izvorni prihodi budžeta za devet mjeseci bili su viši od planiranih 2,7 odsto, dok su budžetski rashodi, u poređenju sa planiranim, bili manji 9,4 odsto.

„Kao rezultat ovih kretanja, budžetski deficit je, na kraju septembra, iznosio 38,4 miliona EUR, odnosno 0,8 odsto procijenjenog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP)“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je razmatrao i emisiju domaćih euroobveznica na međunarodnom tržištu i još jednom ocijenio da je riječ o veoma uspješnoj transakciji, zahvaljujući kojoj će se, u određenom iznosu, smanjiti obaveze države po osnovu kamata.

„Uz to, obezbjeđivanje kamatne stope od 2,55 odsto, što predstavlja najnižu kamatnu stopu otkad je Crna Gora ponudila svoje obveznice na međunarodnom tržištu, kao i ostali ugovoreni uslovi ukazuju na pozitivnu percepciju međunarodnih investitora kada su srednjeročni rizici rasta u Crnoj Gori u pitanju“, navodi se u saopštenju.

Što se bankarskog sektora tiče, ukupni kapital banaka je na kraju trećeg kvartala iznosio 594,2 miliona eura, što predstavlja rast od četiri odsto na kvartalnom nivou.

U Informaciji o finansijskoj stabilnosti je konstatovano da je koeficijent solventnosti kod svih banaka na zadovoljavajućem nivou, dok su depoziti u trećem kvartalu ostvarili rast od 7,8 odsto, odnosno 254,1 milion eura.

Učešće nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim kreditima i potraživanjima na kraju trećeg kvartala iznosilo je 4,7 odsto, što je manje u odnosu na prethodni kvartal za 0,1 procentni poen.

Kroz materijal Uprave za nekretnine, Savjet je obaviješten da su počele aktivnosti na uspostavljanju registra prometovanih nepokretnosti, što je bila ranija preporuka tog tijela.

Check Also

Potrošačka korpa u decembru 641,5 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 641,5 eura, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *