Stranci za tri godine uložili 2,2 milijarde eura

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond je danas proslavio jubilej, 10 godina postojanja i plasirane prve milijarde EUR, sa brojnima zvanicama kojih je bilo oko 500 u vinskom podrumu Šipčanik. Prisutnima se obratio predsjednik Vlade Crne Gore gdin Duško Marković, zatim predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević kao i preduzetnici koji su korisnici kreditne podrške Investiciono-razvojnog fonda: vlasnik preduzeća “Comp comerc” iz Nikšića, gdin Ranko Jovović, poljoprivredni proizvođač Bogdan Sjekloća, vlasnik preduzeća “Tapacir Kurti” iz Ulcinja, gdin Kabil Kurti i vlasnica preduzeća “Zahara” koja je svoj foto studio i “koncept stor” otvorila u Podgorici uz podršku beskamatne kreditne linije za visokoškolce, gđa Nada Vojinović.

Predsjednik OD IRF-a Zoran Vukčević istakao je da period od 10 godina za jednu instituciju i nije toliko dug, ali, ipak, u tom periodu Investiciono-razvojni fond je postigao značajan rezultat, plasirana je prva milijarda eura.

« Ponosni smo na ostvareni rezultat znajući da su realizovana sredstva namijenjena kreiranju mogućnosti za kontnuirani rast i razvoj crnogorske ekonomije koji se ogleda i u preko 16 000 otvorenih novih i očuvanih postojećih radnih mjesta. Kontinuirani ekonomski rast i razvoj u cilju unaprJedjenja kvaliteta životnog standarda je strateški cilj Crne Gore. To je bio i prioritet  u radu IRF-a u proteklom periodu.”  – kazao je predsjednik OD IRF-a Zoran Vukčević.

Vukčević je istakao da je IRF, kroz razvoj preduzetništva, i to podrškom posebnim ciljnim grupama, kao što su mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni  proizvodjači, zanatlije, inovativno preduzetništvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja, plasirao preko 60 mil. EUR u proteklih 10 godina.

„Za razvoj biznisa od posebne važnosti je obezbijediti kontinuirani rast i razvoj preduzeća. Zato smo u proteklom periodu posebnu pažnu posvećilali postojećim preduzećima sa ciljem da mikro preduzeće predju u mala, mala u srednja i srednja u velika. To smo radili kroz:

Ulaganje u prioritetne sektore, podsticaj konkuretnosti i diversifikaciju crnogorske ekonomije. Za ove namjene plasirano je 644 mil eur. Poboljšanje likvidnosti postojećih preduzeća i za tu namjenu smo plasirali blizu 600 mil eur i sačuvali od stečaja preko 650 preduzeća. Kroz podršku green field i brown field investicijama podržali smo 14 projekata u ukupnom iznosu od  32,5 mil eur. Da bi biznis bio uspješan, potrebno je da postoji dobra infrastruktura i na lokalnom i na državnom nivou. To se u odredjenoj mjeri smatra i preduslovom daljih investiranja, zato smo za te namjene obezbijedili 54,5 mil eur.” – naglasio je Vukčević.

Sve aktivnosti koje Investiciono-razvojni fond sprovodi, kako kaže Vukčević, sa posebnom pažnjom su bile usmjerene ka podsticaju kreiranja poslovnog ambijenta, povećanju ulaganja i kreiranja novih mogućnosti koje će podržati preduzetničke incijative u opštinama na sjeveru Crne Gore. IRF u skladu sa svojom poslovnom politikom i te kako vodi računa na koji način će plasirati sredstva, a u prilog tome govori i rezultat da je NPL (procenat loših plasmana) 1,88.

U manje razvijene opštine uloženo je blizu 400 mil eur. Podrška prioritetnim sektorima razvoja, kao što su : održivi i zdravstveni turizam, održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, drvoprerada, proizvodnja, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, novi materijali i održive tehnologije i ICT, su u konstatnom fokusu Investiciono razvojnog fonda Crne Gore.

Namjerno kažemo da je plasirana prva milijarda EUR jer za uspjeh od posebne važnosti je kontinuitet. Zato je IRF spreman za nove izazov, nove ciljeve i nove zadatke.

“Već sada i zvanično možemo da objavimo da imamo i novi proizvod a to je garanti fond tj garantne šeme. Ovaj instrument se realizuje u okviru COSME programa uz podršku Evropskog investicionog fonda a koristim priliku da najavim i Program zapošljavanja i socijalne inovacije (EaSI) koji takodje realizujemo sa EIF. To je instrument finansiranja pokrenut od strane Evropske Komisije namijenjen mikrofinansiranju i socijalnom preduzetništvu. Jedan od njegovih ključnih ciljeva je povećati dostupnost i pristup finansijama ugroženim grupama koje žele da pokrenu sopstveni biznis.” – kaže Vukčević, najavljujući realizaciju postojećih ali i novih projekta sa ministarstvom ekonomije, ministarstvom turizma, zavodaom za zapošljavanje.

Predsjednik OD IRF-a Zoran Vukčević najavio je da je u pripremi i formiranje drugih instrumenta koji će doprinijeti boljem servisu i većoj dostupnosti finansijskim sredstvima kako postojećim tako i potencijalnim preduzetnicima.

“IRF ove rezultate ne bi mogao da ostvari bez podrške i razumijevanja, prije svega, preduzetnika. Želim da se iskreno zahvalim našim medjunarodnim partnerima, bez čije podrške IRF ne bi bio u prilici da plasira ovaj iznos sredstava: Evropskoj investicionoj banci, Evropskom investicionom fondu, Banci za razvoj Savjeta Evrope, EBRD, SB, Kineskoj banci za razvoj. Zahvaljujem se opštinama, Glavnom gradu, Prijestonici na podršci u ovom peridu. Posebno želim da se zahvalim Vladi CG i predsjedniku gospodinu Markoviću, koji je imao povjerenja u nas i dao nam podršku kada je to bilo najvažnije i najpotrebnije.” – istakao je Vukčević.

Na konferenciji je istakanuto da je u oblasti turizma IRF finansirao projekte vrijednosti blizu 300 miliona EUR, u poljoprivredu i proizvodnju hrane uloženo je za proteklih 10 godina preko 180 miliona EUR, dok je proizvodna djelatnost kreditno podržana sa 180 miliona EUR. Ove cifre opravdali su učesnici na konferenciji koji su kreditno podržani iz pomenutih djelatnosti koji su govorili o svom putu ka uspjehu I saradnji sa IRF-om koji im je sve vrijeme bio vjetar u leđa i neophodna podrška uz najpovoljnije uslove kreditiranja.

Investiciono-razvojni fond je, povodom 10 godina postojanja i plasiranja prve milijarde eura, obezbijedio tri donacije, i na taj način kao i do sada pokazao da je društveno odgovorna finasijska institucija. Za ovu priliku, dodijeljeno je 10.000 EUR Fondaciji Budi Human iz Podgorice za liječenje mališana kojima je pomoć potrebna, zatim 10.000 EUR Javnoj predškolskoj ustanovi “Dušo Basekić” iz Bijelog Polja i još 10.000 EUR Fudbalskom klubu “Breznica” iz Pljevalja.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, kazao je na proslavi 10 godina Investiciono-razvojnog fonda (IRF), da svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i stvorili pretpostavke za bolji životni standard.

– Rekao sam prije tačno tri godine, da s privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimno o rezultatima – kazao je Marković.

On je naveo da je u protekle tri godine priliv stranih direktnih investicija (SDI) iznad 2,2 milijarde eura.

– Ovaj rezultat nije došao sam od sebe, već je to plod osmišljenje ekonomske politike koju vodimo. Ovakvi bilansi obilježje su zemalja pune stabilnosti, poslovne sigurnosti i podsticajnog biznis ambijenta – ocijenio je premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, kazao je na proslavi 10 godina Investiciono-razvojnog fonda (IRF), da danas svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i stvorili pretpostavke za bolji životni standard.

– Rekao sam prije tačno tri godine, da s privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimno o rezultatima – kazao je Marković.

On je naveo da je u protekle tri godine priliv stranih direktnih investicija iznad 2,2 milijarde eura.

– Ovaj rezultat nije došao sam od sebe, već je to plod osmišljenje ekonomske politike koju vodimo. Ovakvi bilansi obilježje su zemalja pune stabilnosti, poslovne sigurnosti i podsticajnog biznis ambijenta – ocijenio je premijer.

Opredijelili smo, rekao je premijer, više od 190 miliona eura za projekte u opštinama na sjeveru i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka.

– Želim da budem jasan: snažan razvoj sjevera jeste obaveza ove Vlade, ali mora biti i svake buduće – poručio je Marković.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *