Dobit vlasnika “Zare” 1,17 milijardi eura

Španski proizvođač odjeće Inditex, vlasnik modnog lanca Zara, predstavio je rezultate o rastu dobiti u trećem fiskalnom tromjesečju zahvaljujući kontroli troškova i upravljanju zalihama.

U tromjesečnom periodu neto dobit španske kompanije porasla je 14 odsto, na 1,17 milijardi eura.

Prihodi su im iznosili sedam milijardi eura, navodi Rojters.

Uprava ističe strogu kontrolu troškova poslovanja prilikom proširenja i poboljšanja prodavnica poput Zarine u šoping molu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pojašnjavaju da su u posmatranom periodu povećali prodaju i snizili zalihe zahvaljujući poslovnom modelu koji se temelji na strogoj kontroli proizvoda duž cijelog lanca snabdjevanja. Prednost im je i brza reakcija na trendove koju omogućuje kratko razdoblje između dizajniranja odjeće i njene proizvodnje.

Mnogi maloprodajni lanci specijalizovani za odjeću teško se prilagođavaju promjenama u načinu kupovine. Inditexu na ruku ide sposobnost da u kratkom vremenskom roku potrošačima isporuči manje količine odjeće, skrojene u skladu trendovima, zahvaljujući brzim i fleksibilnim aranžmanima s dobavljačima.

Uprava je danas objavila da u tekućoj poslovnoj godini očekuju povećanje prodaje u trgovinama otvorenim duže od godinu dana do šest odsto.

Check Also

United Grupa pomaže zemljama u regionu sa 3 miliona dolara, Crnoj Gori namijenjeno 250.000

United Grupa, koja posluje u sedam zemalja u regionu, u duhu solidarnosti zbog borbe sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *