Saudi Aramco obara rekorde: Preskočila vrijednost od 2.000 milijardi dolara

Dodajte komentar

Akcije Saudi Aramco-a skočile su na početku svog drugog dana trgovanja na berzi Tadavul za 10 odsto.

Time je tržišna vrijednost državne naftne kompanije na kratko premašila ciljani iznos saudijskog princa prijestolonasljednika Mohameda bin Salman od 2.000 milijardi dolara.

Akcije su na otvaranju dostigle vrijednost od 38,7 rijala (10,32 dolara), prije nego što su skliznule na oko 37 rijala posle nekih 15 minuta trgovanja, tako da su ojačale za 5,0 procenata u odnosu na prethodni dan.

Na svom debiju na berzi u Rijadu u srijedu, akcija Aramco-a je porasla za maksimalnih 10 procenata, dostigavši dozvoljeni limit na berzi Tadavil vezan za dnevno kretanje cijena.

Aramco je prošle nedjelje postao svjetski šampion po Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) na kojoj je prikupio 25,6 milijardi dolara, preuzevši tu titulu od kineske tehnološke firme Alibaba, koja je na svom IPO-u 2014. godine prikupila 25 milijardi dolara.

Uspješan IPO saudijskog naftnog diva je ipak bio znatno ispod cilja prijestolonasljednika objavljenog 2016. godine, koji je planirao prikupljanje čak 100 milijardi dolara putem listiranja 5,0 odsto udjela od ukupnih akcija Aramka na domaćem i međunarodnim tržištima kapitala.

Zbog prigušenog interesovanja stranih investitora Aramco je otkazao prezentacije u Njujorku i Londonu, prodavši tako samo 1,5 odsto udjela na domaćoj berzi u Rijadu i oslanjajući se uglavnom na domaće i regionalne kupce, prenosi B92.

Tržišna vrijednost Aramco-a je za preko šest puta veća od vrijednosti američkog naftnog lidera Exxon Mobile-a, koji vrijedi manje od 300 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *