Francuska kaznila Morgan Stenli sa 20 miliona eura zbog manipulacija sa državnim obaveznicama

Francuski AMF je saopštio u utorak da je novčano kaznio američku banku Morgan Stenli sa 20 miliona eura (22 miliona dolara) zbog manipulacije sa državnim obveznicama.

AMF je saopštio da se novčana kazna odnosi na manipulisanje cijenom 14 francuskih državnih obveznica (OAT) i 8 belgijskih obveznica (OLO) a takođe i sa OAT fjučerskim ugovorom na dan 16. juna 2015. godine, prenosi Rojters.

AMF je primijetio da je velika prodaja državnih obveznica 16. juna 2015. poremetila francuski sistem trgovanja obveznicama francuskog MTS-a, uzrokujući obustavu transakcija na četiri minuta, a nivo likvidnosti za oko sat vremena.

Morgan Stenli je saopštila da će uložiti žalbu. “Dotične aktivnosti preduzete su u skladu sa tržišnom praksom i kao deo uloge i obaveza kompanije kao proizvođača proizvoda na tržištu”, navodi se u izjavi banke.

AMF je saopštila da je 16. juna, Morgan Stenli Internešnal, smješten u Londonu, „agresivno kupio“ fjučerse u francuskom, njemačkom i belgijskom dugu na Eurek-u.

Istog dana banka je prodala 815 miliona eura (898,29 miliona dolara) u vrednosti od 17 različitih državnih obveznica na platformama MTS France i Broker Tec, kao i preko MTS Belgium.

AMF je rekao da je Morgan Stenli fiksirao cijene nekih obveznica na nenormalnim i vještačkim nivoima.

AMF je takođe saopštila da je banka izjavila da su razlike u cijenama „normalne“ imajući u vidu obim kojima se trguje i da su one uglavnom posljedica izuzetnih okolnosti na dan 16. juna 2015.

Morgan Stenli je jedan od 15 primarnih dilera za francuske državne obveznice, za koje se očekuje da obezbjeđuju likvidnost sekundarnog tržišta francuskih državnih hartija od vrednosti, navodi francuska blagajna.

(Bankar.rs)

Check Also

Do kada će dolar nastaviti da pada?

Američka valuta u stopu prati tamošnju ekonomiju i u julu je strmoglavo gubila vrijednost. Iako …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *