FED nema namjeru snižavanja kamatnih stopa u kratkom roku

Dodajte komentar
FED

Američka centralna banka na jučerašnjem je sastanku odlučila je da zadrži bazičnu kamatu nepromijenjenom na ciljanom nivou između 1,5-1,75% nakon što je isti prethodno snižen tri puta u toku ove godine. Centralna banka ocijenila je kako je trnutni nivo kamate primjeren s obzirom na tržišne okolnosti te očekuje da će se kamata zadržati na postojećim nivoima kroz cijelu sljedećeu godinu, dok  u 2021. i 2022. očekuje skroman rast kamatnih stopa prema procijenjenom neutralnom nivou od 2,5%,

ŠTO TO ZNAČI?

Usprkos recesiji u prerađivačkom sektoru i postojećim trgovinskim neizvjesnostima, američka ekonomija nastavlja da bilježi sveukupno solidne rezultate uz prosječnu ovogodišnju stopu rasta od preko 2% dok se stopa nezaposlenosti nalazi na istorijsko niskom nivou od svega 3,5%. U takvim okolnostima nema razloga za dalje smanjenje kamatnih stopa, koje osim što stimuliše ekonomsku aktivnost, povećava sklonost rizičnijim oblicima ulaganja i potencijalno može ugroziti finansijsku stabilnost.

ZAŠTO JE TO VAŽNO?

Iako je američka centralna banka jasno dala do znanja kako nema namjeru daljnjeg snižavanja kamatnih stopa u kratkom roku, retorika je jasno pokazala kako će kamatne stope u SAD-u ostati nisko kroz produženi vremenski period. Sličnu sliku možemo očekivati i u ostalim vodećim ekonomijama, uključujući eurozonu koja bi mogla potencijalno i dodatno sniziti depozitnu kamatnu stopu u nadolazećim mjesecima. Sve navedeno implicira i kako će kamatne stope na domaćem ostati na aktuelno niskim nivoima kroz duži vremenski period.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *