Bajković i Banović u trci za novu lučku pilotažu u Baru

Dodajte komentar

Komisija za ocjenu i vrednovanje Ministarstva saobraćaja i pomorstva otvorila je juče tri ponude na državnom tenderu za dodjelu druge koncesije za pilotažu u barskoj luci.

Kako “Vijesti” saznaju nezvanično, pored postojećeg koncesionara čiji je vlasnik iz Italije – “Ocean Montenegro”, javio se domaći konzorcijum kojeg čine firme “La Pluma Bar Pilot” Slobodana Bajkovića “Tugboat service Montenegro” Danijele Roćenović, kao i druga domaća kompanija “Jadro pilot and tug services” Igora Banovića.

Vlada je, u drugoj polovini septembra ove godine, pokrenula postupak za dodjelu nove koncesije za lučke usluge u akvatorijumu barske luke i usvojila predloge koncesionog akta i ugovora o koncesiji.

Vlada je 2010. godine privatizovala firmu Pomorski poslovi, sada Ocean Montenegru, koja se bavila pilotažom u barskoj luci i dala joj koncesiju na 30 godina za ove poslove. Firmu je kupila kompanija Ocean iz Trsta.

Imajući u vidu da je u proteklom periodu povećan pretovar tereta, uvođenjem novih koncesionara, kako su ranije ocijenili iz izvršne vlasti, “omogućiće se još veći nivo pružanja kvalitetnih, specijalizovanih i integrisanih usluga svim korisnicima”.

Iz firme “Ocean Montenegro” su ranije saopštili da uvođenje dva pilota u barskoj luci nije u skladu sa evropskim pravilima i da će to ugroziti bezbjednost. U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, na čijem čelu je Osman Nurković, tvrde da će kvalitet usluga ostati isti i da će svi koncesionari biti kontrolisani.

Italijani su i najavljivali tužbe ako se dodijeli druga koncesija, ali su ipak na kraju poslali svoju ponudu na tenderu za dodjelu druge koncesije.

Ovlašćeni predstavnici dviju barskih firmi “LP Bar Pilot” i “Jadro pilot and tug services” Slobodan Bajković i Igor Banović nedavno su saopštili da će dodjela druge koncesije imati za posljedicu otvaranje više od 50 novih radnih mjesta.

Oni su istakli da uvođenje novih koncesionara „nije suprotno ni evropskoj praksi“, da je „suvereno pravo države da uredi ovu oblast na odgovarajući način”, kao i da “evropsko iskustvo na ne malom broju primjera pokazuje da je tržište u ovom segmentu liberalizovano”, pišu Vijesti.

Koncesionar će državi, prema najavama, plaćati fiksnu godišnju naknadu u iznosu ne manjem od 30.000 eura uz usklađivanje iznosa sa inflacijom. Godišnja varijabilna koncesija, ukoliko je prihod koncesionara između 200.000 i 350.000 eura, iznosiće 1,5 odsto prihoda, a ako je preko 350 hiljada jedan odsto prihoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *