Analitičari američkih banaka: “Američke dionice postale skupe”

Dodajte komentar

Dominacija prinosa američkih dionica iduće bi godine mogla da padne, procjenjuju inostrani analitičari.

Kako pokazuju statitistički podaci, američko dioničko tržište posljednjih 10 godina je bilo najbolje mjesto za ulaganje novca. Naime, od 2010. godine indeks najvećih 500 američkih poduzeća S&P 500 skočio je za 180 odsto dok indeks svjetskih deonica MSCI u tom razdoblju bilježi svega 18 odsto rasta.

Dionice s rastućih tržišta još su gore prošle – MSCI Emerging Market indeks povećao je svoju vrijednost za tek četiri odsto. No, analitičari dioničkog tržišta smatraju da su međunarodne dionice spremne za veliki povratak tokom 2020. godine u odnosu na američke hartije od vrijednosti zbog atraktivnih vrednovanja i podsticaja od globalnog ekonomskog rasta usljed dodatnog “ubrizgavanja novca” vodećih centralnih banaka.

“Ponovno ubrzanje globalnog rasta, slabiji američki dolar i zanimljiva vrednovanja trebalo bi da iduće godine podrže neameričke dionice”, naglašava Peter Berezin, glavni analitičar “BCA Research”, a prenosi CNBC.

Koliko su američke dionice postale skupe, gledano prema odnosu cijene i zarade – najpopularnijem pokazatelju procjene dionica – govori i podatak da je taj odnos za indeks S&P 500 trenutno na 20. Drugim riječima, za jedan dolar dobiti kompanija iz sastava tog indeksa investitori su trenutno spremni da plate 20 dolara.

Treba naglasiti kako je to najviša vrijednost tog pokazatelja od avgusta prošle godine, a razlog je rekordna vrijednost S&P-a 500 uprkos padu zarada na godišnjem nivou.

Globalne dionice istovremeno se trguju po daleko nižoj cijeni. Odnos cijene i zarade indeksa svjetskih dionica MSCI trenutno se kreće oko 14,7.

Callum Thomas, direktor istraživanja Topdovn Chartsa, ističe kako postoji jaz od 50 odsto u vrednovanjima američkih i inostranih dionica. Ovako širok jaz stvoren je zbog činjenice da je globalna ekonomija u posljednjih godinu dana počelo usporavati dok je američka ekonomija više-manje zadržala zamah.

Prošle nedjelje je američko ministarstvo trgovine objavilo da je američki BDP u trećem tromjesečju povećan za 2,1 odsto. S druge strane, industrijska proizvodnja u Evropi u oktobru je pala na najniži nivo u posljednjih sedam godina. Donekle se oporavila u novembar, ali je i dalje u negativnom području, pokazuju podaci IHS Markita. Na trgovinskom planu i dalje se čeka sporazum između Kine i SAD-a.

Mike Vilson, glavni dionički strateg u banci Morgan Stenley naglašava da je MSCI indeks svjetskih dionica već donio investitorima opipljive povrate nakon što je u decembru prošle godine ostvario značajan gubitak.

“To je u skladu s dosezanjem dna globalnog ekonomskog rasta što znači da tržišta šalju signal o preokretu u rastu”, naglašava Vilson.

On preporučuje da se iduće godine kupuju japanske i korejske dionice. Mjerilo berzovno-utrživih fondova izloženih japanskim dionicama tokom ove godine bilježi rast od preko 18 odsto i na putu je najvećeg godišnjeg dobitka od 2017. godine. S druge strane, korejske dionice ove godine nijesu se preterano iskazale – indeks Kospi jedva bilježi rast za ovu godinu. No, evropske berze još su jedno tržište koje finansijski stručnjaci promatraju.

S obzirom da evropski Stoxx 600 indeks bilježi više od 19 odsto rasta za ovu godinu, na putu je najbolje godišnje izvedbe od 2009. godine kada je skočio 28 odsto.

Kameron Brant, direktor istraživanja EPFR-a smatra kako priliv novca u evropsku imovinu pokazuje da su “sve loše vijesti već ugrađene u cijenu dionica”. “Vjerovatno je pošteno reći da najveći potencijal za rast tokom iduće godine leži u Evropi”, naglašava Brant.

(Jutarnji)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *