Test ličnosti koji poslodavci obožavaju

Dodajte komentar

Kako bi pronašli kandidate koji će u potpunosti odgovarati njihovim potrebama i predstavljati pravi ‘fit’ za kompaniju, poslodavci sve češće pored uobičajenih metoda procjenjivanja potencijalnih zaposlenih, poput ocjene kvaliteta biografije i napisanih molbi, u selekcijskom procesu koriste nove alate.

Jedan do njih je zasigurno Myers-Briggsov test ličnosti, vjerovatno najkorišćeniji i najpoznatiji test ličnosti na svijetu, koji, pod uslovom da se iskreno ispuni, dosta otkriva o osobi koja ga je riješila.

Možda ste se dosad s njime dosad već susreli, a ako niste, evo kako to izgleda. Test mjeri na koju stranu naginjete u svakoj od četiri kategorije: Ekstrovert (E) ili introvert (I), slutnja (S) ili intuicija (I), osjećanje (F) ili razmišljanje (T), prosuđivanje (J) ili percipiranje (P).

Myers-Briggsov test ličnosti spaja prva slova odabranih kategorija (na engleskom jeziku) u kod od četiri slova, kao npr. ENTJ ili INTP.

Nakon što dovršite test, nemojte se začuditi preciznosti rezultata, prenosi portal Manager.

Na primjer, ako vam pokaže da imate INFJ tip ličnosti, dio ste samo 1,5% stanovništva koje spada u tu kategoriju, što ovu karakteristiku čini najrjeđim tipom.

Prema Myers-Briggsovom testu, osoba s INFJ tipom je više introvertirana, intuitivna, osjećajna i više pažnje posvećuje prosuđivanju. Drugim riječima, te osobe su povućene ali istovremeno i odani prijatelji i čine snažne vođe s visokim novoom empatije.

No, to je samo jedna od ličnosti koje postoje. Ako želite doznati nešto više, ispunite TEST i provjerite kojoj skupini pripadate.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *