Termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh šest puta više nego što je dozvoljeno

Dodajte komentar

Ukupne emisije sumpor dioksida iz termoelektrana na ugalj u Srbiji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji u 2018. godini bile su čak šest puta veće nego dozvoljene, pokazuju rezultati Analize koju je danas objavila mreža CEE Bankwatch.

Prema rezultatima analize, koju je prenosi NVO Eko tim na nivou termoelektrana, najveći zagađivač je Kostolac B u Srbiji, čije su emisije SObile 14 puta veće (113.913 tona) nego što je dozvoljeno za to postrojenje.

“Termoelektrana Kostolac B je sama emitovala više sumpor dioksida nego što je dozvoljeno za cijeli region uprkos tome što je to jedina termoelektrana u regionu koja ima novo postrojenje za odsumporavanje – pušteno u rad još u julu 2017. godine. Kineska firma CMEC (eng. China Machinery and Engineering Corporation), koja je instalisala postrojenje, trenutno gradi i novi blok Kostolac B3. Ostaje nejasno šta je pošlo po zlu sa investicijom u odsumporavanje za Kostolac B, ali služi kao upozorenje za projekat ekološke rekonstrukciju TE Pljevlja, koji bi trebalo izvesti Dongfang iz Kine. Nedavno je nova analiza  dovela u pitanje ekonomsku opravdanost rekonstrukcije TE Pljevlja, a situacija u Kostolac B stvara bojazan i sumnju u tehničku efikasnost opreme koja će se instalirati”, navodi se u saopštenju EKO tima.

Iz te NVO podsjećaju da su sve zemlje Zapadnog Balkana kao članice Energetske zajednice, imale obavezu da do 2018. smanjuju zagađenje iz termoelektrane u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje.

“Nijedna od zemalja nije ispoštovala svoje ukupne granične vrijednosti emisija u 2018. godinu. U Crnoj Gori, TE Pljevlja je tokom 2018. godine proizvela 64.475 tona sumpor dioksida, što je više zagađenja nego iznekih većih postrojenja kao što su TE Bitolj ili TE Tuzla. Vrijednost emisija NOiz TE Pljevlja tokom 2018. godine od 7.786 tona bila je među najvećim u region i gotovo jednaka vrijednosti emisija iz TE Kostolac B, iako je preko tri puta veća od TE Pljevlja. Prema posljednjem Implementacionom Izvještaju  Energetske zajednice ako TE Pljevlja nastavi da radi na istom nivou kao u 2018. godini, moraće da se ugasi već naredne godine, osim ako se ne preduzmu mjere za tehničku nadogradnju kako bi se poštovale stroge granične vrijednosti emisija iz Direktive o industrijskim emisijama. Zemlje Energetske zajednice su imale čak 12 godina da se usklade sa graničnim vrijednostima iz Direktive o velikim ložištima, pa je neshvatljiva i za svaku osudu činjenica da su vlasti iz regiona ovaj problem zapostavile. Obzirom na zdravstvene štete koje uzrokuje zagađenje vazduha, investicije u smanjenje emisije ili zatvaranje termoelektrane nisu samo pitanje pravne, nego i moralne obaveze”, navodi se u saopštenju NVO Eko-tim kojeg je potpisala Diana Milev Čavor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *