Poreska uprava kroz reprogram duga naplatila 61,82 miliona eura

Dodajte komentar

Poreska uprava (PU) je kroz reprogram poreskog duga do sada naplatila 61,82 miliona eura, dok je zbog nepoštovanja zakona ukinuto više od 1,5 hiljada rješenja.

„Dosadašnjom realizacijom Zakona o reprogramu poreskog potraživanja preduzeća, među kojima je i značajan broj obveznika sa crne liste, su do sada izmirili potraživanja od 49,12 miliona eura, građani 8,45 miliona, a javna preduzeća i ustanove 4,24 miliona eura”, rekli su u PU agenciji Mina-business.

Zakon o reprogramu poreskog duga usvojen je krajem 2016. godine. Za reprogram se na početku prijavilo skoro 6,5 hiljada dužnika, a uslovi su bili da uplate jednokratno 10 odsto ukupnog duga na početku, a preostali dio plaćaju u 60 mjesečnih rata.

Iz PU su kazali da je, prema evidenciji uplata obaveza kroz reprogram poreskog duga, do sada prihodovano skoro 61,82 miliona eura, pri čemu stopa naplate reprogramiranih obaveza iznosi 71,76 odsto.

“Obaveze obuhvaćene reprogramom odložene su na do pet godina, te je tokom 2017. godine naplaćeno 24,25 miliona eura, prošle godine 20,14 miliona eura, a tokom dosadašnjeg perioda ove godine 17,42 miliona eura“, precizirali su iz PU.

Iz te institucije očekuju da će po osnovu reprograma ukupna naplata u ovoj godini premašiti 20 miliona eura, pri čemu uspješna realizacija te aktivnosti zavisi i od dinamike izmirivanja dospjelih obaveza poreskih obveznika koji su ušli u reprogram.

“PU intenzivno prati sve poreske obveznike koji su ušli u reprogram, kako sa aspekta izmirivanja reprogramiranih obaveza, tako i sa aspekta redovnog servisiranja tekućih obaveza. Do sada je donijeto više od 1,5 hiljada rješenja kojima se ukidaju rješenja o reprogramu kod poreskih obveznika koji nijesu poštovali propis, sa ukupnim dugom od oko 60 miliona eura. Imajući u vidu da je ukidanjem rješenja o reprogramu tim poreskim obveznicima dospio ukupan dug, to se prema njima u kontinuitetu preduzimaju sve dostupne mjere prinudne naplate, a krajnja mjera predviđena planom za upravljanje poreskim dugom je predlaganje stečajnog postupka nakon što se isrcrpe svi ostali mehanizmi naplate”, objasnili su iz PU.

Na taj način je, kako se dodaje, do sada predlog za pokretanje stečajnog postupka pripremljen za 471 poreskog obveznika kojima je ukinuto rješenje o reprogramu, sa ukupnim iznosom duga od 26,07 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *