Napušteni automobil platili 100 dolara, milijarder ga otkupio za skoro milion

Godine 1989., par s Long Islanda u New Yorku platio je otprilike 100 dolara za neprijavljeno skladište. Bila je to aukcija na slijepo, što znači da ni oni ni prodavac nisu imali pojma šta je unutra.

Kad je par otvorio skladište, pod starim pokrivačima stajao je sportski automobil Lotus Esprit iz 1976. godine, poznat iz filma o Jamesu Bondu iz 1977. “Špijun koji me volio”. U filmu se sportski automobil transformiše u podmornicu i ispaljuje projektile dok je pod vodom.

Godinama kasnije, za gotovo milion dolara kupljen je na tajnoj aukciji.

Nikada nisu pogledali ni jedan Bondov film

Lotus Esprit jedan je od osam automobila korištenih za snimanje Bond filma, ali jedini koji je djelovao u podvodnim scenama. Nakon snimanja bio je parkiran u skladište i ostao je tamo, zaboravljen više od decenije dok ga sretni par nije našao.

U početku, “stvarno nisu znali o čemu se radi”, izjavio je Doug Redenius, suosnivač Ian Fleming Fondacije koja je ovjerila automobil, o bračnom paru koji je vodio posao iznajmljujući građevinske alate. “Nikada nisu ni pogledali film o Bondu. Nisu imali pojma koliko je njihovo otkriće vrijedno.”

Suprug je planirao da popravi krov na automobilu i izvršiti druga poboljšanja, ali nakon što su utovarili automobil na kamion i krenuli prema kući, vozači su ih kontaktirali i dali im do znanja da vuku automobil Jamesa Bonda, prenosi Redenius.

U rukama Elona Muska

Nakon što je par vozilo “kozmetički obnovio”, pokazivali su ga povremeno na izložbama u sljedeće dvije decenije prije nego što su ga odlučili staviti na aukciju 2013. godine.

Lotus je prodat na aukciji u RM Sotheby’s 2013. tajnom kupcu. Kasnije je otkriveno da je novi vlasnik milijarder Elon Musk, a navodno je za automobil platio 997.000 dolara.

Musk je rekao da je odrastao gledajući film o Bondu.

„Bilo je nevjerovatno kao malo dijete u Južnoj Africi gledati Jamesa Bonda u filmu “Špijun koji me volio” kako vozi svoj Lotus Esprit, pritisne dugme i pretvori ga u podmornicu.

“Razočarano sam saznao da se to zapravo ne može dogoditi. Ono što ću učiniti jeste nadograditi ga Teslinim električnim pogonom i pokušati njegove performance iz filma pretvoriti u stvarnost”, rekao je Musk za auto blog Jalopnik u izjavi 2013. godine.

Da bi originalno opremili Lotus za film, brodska inženjerska kompanija pretvorila ga je u funkcionalnu podmornicu po cijeni većoj od 100 000 dolara što je ekvivalent gotovo 425 000 dolara danas.

Pod nadimkom “Wet Willie”, automobil se koristio za podvodne prizore, tako da kada je prodat 2013. godine nije imao točkove. Takođe se nije mogao voziti po kopnu, ali je u stvarnosti djelovao kao podmornica, s balastnim tankovima koji su omogućili ronjenje. Automobil je imao i četiri propelera na zadnjem dijelu vozila, a bili su pogonjeni električnim motorima u nepropusnom prostoru.

Tokom snimanja filma, podvodne prizore izveo je penzionisani američki marinac koji je na sebi imao punu opremu za ronjenje sa bocama za kiseonik jer je unutrašnjost automobila bila ispunjena vodom.

Musk je nedavno potvrdio da je automobil poslužio kao inspiracija za Teslin novi Cybertruck.

 

Check Also

Italijanski javni dug porašće na 155,7 odsto BDP-a

Italijanski javni dug porašće na 155,7 bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2020, navodi Banka Italije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *