Big Tech kompanije moraće da dijele podatke sa bankama i fintech-ima

Dodajte komentar

Google, Alibaba i druge “Big Tech” kompanije mogle bi biti prisiljene da dijele podatke o klijentima finansijskih usluga s bankama i kompanijama koje se bave finansijskom tehnologijom kako bi se spriječila nelojalna konkurencija.

Budući da se Facebookov plan za “stablecoin” Libra a suočava s pažnjom regulatornih tijela iz glavnih svjetskih finansijskih centara reklo je da rastući pipci Big Tech-a postavljaju pitanja za finansijsku stabilnost, konkurenciju i privatnost podataka.

Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) pozvao je u izvještaju objavljenom u nedjelju na “budno nadgledanje” prelaska Big Tech-a u finansijske usluge, za koje je rekao da bi mogao smanjiti sposobnost banaka da stvaraju kapital pomoću zadržane dobiti.

Iako je u većini zemalja još uvijek samo “početnik”, Big Tech u zemljama poput Kine doveo je finansijske usluge u domet nezasluženih zajednica, navodi se u izvještaju FSB-a kojim predsjeda guverner Federalnih rezervi Randal Quarles.

FSB je rekao da igrači koji uključuju Microsoft, Amazon, eBay, Baidu, Apple, Facebook i Tencent imaju ogromne baze podataka, dok neki nude upravljanje imovinom, isplate i kreditiranje.

Mnoge kompanije Big Tech poput Amazona, Facebooka, eBaya, Alipaya i Googlea stekle su licence povezane s plaćanjem u zemljama Evropske unije, uključujući Luksemburg, Irsku i Litvaniju, iako većina još nije izgradila velike obime.

Banke u Evropi i drugim zemljama već moraju da dijele podatke s klijentima s trećim stranama „fintech“ kompanijama koje žele da ponude rivalske usluge plaćanja, a možda će to biti slučaj i s Big Techom, saopštio je FSB.

“Sposobnost velikih tehnoloških kompanija je da iskoriste podatke o klijentima postavlja pitanje mogu li – i do kojeg stepena – vlasti razmotriti potencijal za promociju mobilnosti podataka između različitih aktera koji su uključeni u pružanje finansijskih usluga”, naveo je, prenosi Indikator.ba.

“Na taj način se može podstaći konkurencija i osigurati jednaki uslovi za sve učesnike na tržištu”.
Regulatori će takođe motari da kopiraju svoj pristup osiguravačima imovine koncentrišući se na “aktivnosti koje imaju posljedice na finansijsku stabilnost”, a ne na fokus samo na veličinu firme”, rekao je FSB.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *