Tuneli na autoputu u završnoj fazi, većina mostova spojena

Dodajte komentar

Od 16 tunela na dijelu autoputa od Smokovca do Mateševa svi su u završnoj fazi radova i većina mostova je spojena u obje trake, kazao je za TVCG direktor Poslovne jedinice za upravljanje autoputa Goran Vujović.

I većina mostova je spojena u obje trake. Od njih 20 na pet je ostalo da se završi rasponska konstrukcija na drugoj traci.

Građevinski radovi bi, kako su objasnili iz Ministarstva saobraćaja, trebalo da budu završen u predviđenom roku – do kraja septembra.

Nakon toga slijedi testiranje svih bezbjednosnih sistema auto-puta. Ekipa TVCG danas je obišla radove na prvoj fazi u Gornjim Mrkama.

Ideja, ali i početak radova na autoputu krenuli su upravo iz Gornjih Mrka. Most i tuneli dobili su naziv po lokaciji. Most Mrke dug skoro kilometar spojen je, a ograda je u završnoj fazi. Tunel Mrke treći je na potezu auto-puta od Podgorice prema Kolašinu. Desna cijev tunela duga je 829, a lijeve 800 metara.

Izlaz iz tunela vodi vas direktno na most Moračica. Prva sekcija auto-puta završava se desetak kilometara nakon Moračice, i kako tvrdi Vujović, 90 odsto posla je završeno. Rok za završetak svih radova na autoputu, sudeći na osnovu toga koji je najavljen se kraj septembra izgleda moguć.

“Izvođač nas uvjerava da će taj rok da bude 30. septembar 2020. godine. Što se tiče građevinskih radova, oni idu svojim tokom. Moram da podsjetim ono što nakon građevinskih radova ide, da kažem možda i teži dio posla, elektro-mašinske instalacije koje se već rade, one su možda na nekih 11-12 % ukupne gotovosti na čitavoj trasi”, rekao je direktor Poslovne jedinice za upravljanje autoputa Goran Vujović.

Nakog toga slijedi uvezivanje svih sigurnosnih sistema i njihova provjera.

“Potrebno je sve scenarije koji se mogu desiti u nekim situacijama, bilo da su izazvani saobraćajnim udesom ili bilo kojim ekcesom koji se može desiti na autoputu uvezati i obezbijediti da sistem adekvatno djeluje, reaguje na bilo koji od tih događaja”, dodao je Vujović.

Plan je da se dio proba bezbjednosnog sistema radi uporedo sa završetkom građevinskih radova.

Međutim, kako bi na autoputu bila garantovana bezbjednost cijeli sistem, njegova proba i podešavanje će se raditi kada budu kompletno završeni i tada se sistem mora testirati i dovesti u očekivani nivo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *