Tabaković: Ne bih prodavala Komercijalnu banku, država može da bude dobar vlasnik

Dodajte komentar

“Naravno da je Srbija sposobna da upravlja Komercijalnom bankom”, ocijenila je guvernerka centralne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u intervjuu za “Blic”, osam dana uoči isteka roka za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju najveće državne banke u Srbiji.

Na pitanje da li država treba da proda banku, tabaković konstatuje da uspješnost banke ili bilo koje kompanije ne zavisi od toga da li je njen vlasnik država ili privatna, domaća ili strana kompanija.

“Uspjeh zavisi od stručnosti i posvećenosti menadžerskog tima, ali iznad svega i od mehanizma kontrole koju vlasnik ima nad bankom ili kompanijom. Šta time želim da kažem? To da ugovor pod kojim je privatizovana Komercijalna banka nije državi omogućavao efikasne mehanizme kontrole i smatram da razlike u njenom profitu od 2006. do 2019. jasno govore u prilog mojoj tvrdnji. A moja tvrdnja je da je najvažnije da Komercijalnu banku vode ljudi koji imaju definisan cilj, ali koje vlasnik nadzire i kontroliše u pravcu da li ona zaista ostvaruje profit ili se predstavljeni rezultati fingiraju, i onda se u nekoj banci pojavi ogroman iznos problematičnih kredita, a potiče iz godine kada je ta ista banka prikazala visoku dobit”, kazala je ona.

Da li mislite da država danas dobro kontroliše Komercijalnu banku i da se priča o fingiranim rezultatima ne može ponoviti?

Od trenutka kada je država postala vlasnik 83 odsto Komercijalne banke krajem novembra, stekli su se uslovi da država pokaže koliko je odgovoran vlasnik. Ranije su mehanizmi ugovora o njenoj privatizaciji bili takvi da država nikakvu odluku nije mogla da donese zbog veta stranih suvlasnika. Pa zar jedna njemačka banka KFW, koja je u vlasništvu države, nije dokaz da svakoj državi treba banka preko koje će sprovoditi svoje strateške projekte?

Da li biste prodali kompaniju za iznos koji ta ista kompanija može da zaradi za pet ili šest godina? Najveća nezvanična neobavezujuća ponuda za Komercijalnu banku je 450 miliona eura, a godišnji profit te iste banke je 75 miliona eura.

Naravno da ne bih. Moja uloga kao guvernera je da pomognem državi kao akcionaru u procesu privatizacije, a cijeneći reputaciju budućeg vlasnika i finansijsku stabilnost koju budući vlasnik treba da očuva.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *