Šta su novčane “mazge” i kako se od njih zaštititi

Dodajte komentar

Tijela za sprovođenje zakona iz 31 zemlje, podržana od Europola, Eurojusta i Evropske bankarske federacije (EBF), pojačala su napore na suzbijanju programa novčanih “mazgi” koje su dio razrađene sheme pranja novca, a koje užasavaju žrtve često nesvjesne toga kada novac šalju.

Peta evropska akcija o novčanim prevarama (EMMA 5) zaključuje se nakon tromjesečnog operativnog razdoblja, što je rezultiralo identifikacijom 3.833 novčane prevare uz 386 regrutera, od kojih je 228 uhapšeno, otvoreno je 1.025 kaznenih istraga, od kojih su mnoge još uvijek u toku. Više od 650 banaka, 17 udruženja banaka i drugih finansijskih institucija pomoglo je u prijavi 7.520 prijevarnih novčanih transakcija, sprečavajući ukupni gubitak od 12,9 miliona eura.

Evropska bankarska federacija zajedno s udruženjima banaka članica širom Evrope podržala je akciju četvrti put.
Predsjednik Uprave Evropske bankarske federacije Wim Mijs kaže: “EMMA kampanja svake godine daje nevjerovatne rezultate i pokazuje uspjeh naše saradnje s policijom. Ljudi trebaju shvatiti da postajući dio novčanih prevara postaju dijelom organiziranih kriminalnih mreža. Oni bi takođe trebali znati da će biti procesuirani u skladu s tim”,

Novčane “mazge”, za razliku od trgovaca drogom, ne prebacuju nelegalnu robu preko fizičke granice. Umjesto toga, oni učestvuju – često nesvjesno – u aktivnostima pranja novca primajući i prenoseći ilegalno dobiveni novac između bankovnih računa i / ili zemalja.

Regruteri se služe genijalnim načinima kako bi namamili svoje kandidate. Ove godine zabilježeni su slučajevi u kojima su romantične prevare u porastu, a zločinci sve više regrutiraju novake na mrežnim stranicama za upoznavanje, gurajući svoje žrtve da otvaraju bankovne račune pod krinkom slanja ili primanja sredstava.
Zločinci se takođe sve više okreću društvenim medijima kako bi prikupili nove saučesnike putem brzo-bogatih internet reklama. Ova tehnika je posebno popularna kada je u pitanju ciljanje učenika i mladih.

Čak i ako novčane “mazge” djeluju nesvjesno, čine zločin. Provodioci zakona prvo će se obratiti osobama koje imaju ime na bankovnom računu, a pravne posljedice mogu biti teške. U zavisnosti od pravnog okvira države, “mazge” se mogu suočiti s dugim zatvorskim kaznama i steći kaznenu prijavu koja bi mogla ozbiljno uticati na ostatak života, kao što nikad nisu u mogućnosti osigurati hipoteku ili otvoriti bankovni račun.

Da bi se podigla svijest o ovoj vrsti prevara, širom Evrope započela je kampanja za podizanje svijesti o smanjenju novčanih prevara #DontbeaMule. Pomoću materijala za podizanje svijesti, dostupnog za preuzimanje na 25 jezika, kampanja će informisati javnost o tome kako ti zločinci djeluju, kako se mogu zaštititi i što učiniti ako postanu žrtva, izvještava Indikator.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *