Podmorski kabl šansa za EPCG

Podmorska energetska veza Crne Gore i Italije pruža veliku šansu Elektroprivredi (EPCG) da još bolje valorizuje svoje proizvodne potencijale i iskoristi italijanske kako bi što efikasnije ispunjavala obaveze prema kupcima. To je saopštio Darko Krivokapić, izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG.

On smatra da će podmorski kabl prvenstveno omogućiti elektroenergetskoj kompaniji pristup velikom broju potencijalnih partnera, čime se otvaraju dodatne mogućnosti za optimizaciju sopstvenog portfolija.

– Sa kompanijama iz Italije smo tokom prethodne godine ostvarili više bilateralnih susreta, tokom kojih smo okvirno dogovorili moguću saradnju u narednom periodu. Kako EPCG svoju proizvodnju već planira po tržišnom principu, mislim da taj princip ne treba mijenjati, s tim što će nam veza sa jednim velikim i likvidnim tržištem sada omogućiti pristup mnogo široj lepezi ponude i potražnje, prenijela je agencija Mina biznis.

Dodao je da je u Evropi aktuelno međusobno povezivanje elektroenergetskih tržišta što će značajno ubrzati i uticati na donošenje odluke u kom pravcu će se razvijati poslovanje kompanije u tom segmentu.

– Priključenjem kabla Crna Gora će dobiti veoma značajnu energetsku vezu. Kabl će omogućiti direktnu povezanost, ne samo sa italijanskim elektroenergetskim tržištem, koje je jedno od najvećih u Evropi, već i sa jedinstvenim evropskim, naveo je Krivokapić.

Preko partnerskih kompanija rade i u regionu

EPCG je, prema Krivokapićevim riječima, već nekoliko godina preko partnerskih kompanija uključena u tržišta regiona, a analizira se i mogućnost direktnog učešća.

– U svakom slučaju, mogućnost pristupa većem broju tržišta i partnera posledično će voditi do većeg obima trgovine električne energije, što predstavlja potencijal da se uz odgovorno poslovanje i dodatnu optimizaciju ostvari veća dobit, saopštio je KrivokapIć.

On je kazao da je kabl zanimljiv svim energetskim kompanijama iz regiona, zbog čega će i tranzit kroz Crnu Goru biti puno veći.

– Tu EPCG vidi svoju šansu, jer kroz pružanje pomoćnih i sistemskih usluga imamo mogućnost da još bolje valorizujemo svoju proizvodnju, rekao je Krivokapić.

Check Also

Vukotić neće više biti predsjednik Odbora direktora “Plantaža”

Dugogodišnji predsjednik Odbora direktora kompanije “13. jul Plantaže”, Veselin Vukotić neće više obavljati tu funkciju. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *