Azijske berze u plusu

Dodajte komentar

Na azijskim berzama su danas cijene dionica porasle, zahvaljujući rastu Wall Streeta, no trguje se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine te naznaka daljeg usporavanja rasta kineske ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros u plusu 0,3 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 odsto, dok su cene deonica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,3 odsto. U Šangaju i Singapuru cijene dionica su bile u padu od 0,1 do 0,4 odsto.

U novembru je u SAD-u broj zaposlenih porastao za 266.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto, najniži nivo od 1969. godine, što pokazuje da se znatan rast najveće svjetske ekonomije nastavlja.

Sa druge strane, i dalje se usporava rast kineske ekonomije, pa je, prema najnovijim podacima, kineski izvoz u novembru pao četvrti mjesec zaredom.

Uvoz je, pak, porastao, što je podržalo nadu da podsticajne mjere uspijevaju pojačati domaću potražnju.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, premda Vašington poručuje da pregovori teku dobro i da je parcijalni dogovor blizu.

No, ulagači su takođe oprezni jer nema detalja o tome i jer mediji pišu kako Peking traži da se ukinu do sada uvedene carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Ostaje za vidjeti može li se dogovor postići prije 15. decembra, za kada je Vašington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *