Od 51.000 podnijetih, obrađeno više od 33.000 zahtjeva za legalizaciju

U onim opštinama u kojima je i zvanično evidentiran najveći broj bespravnih objekata podnijet je najveći broj zahtjeva za legalizaciju, kaže za Vikend novine Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“U glavnom gradu evidentirano je oko 16.000, a podnijeto oko 13.000 zahtjeva. U Baru je evidentirano oko 5.500 bespravnih objekata, a podnijeto skoro 9.000 zahtjeva, u Herceg Novom evidentirano je oko 1.500, a podnijeto više od 4.500 zahjeva za legalizaciju. U Budvi je evidentirano oko 1.200 bespravnih objekata, a podnijeto oko 3.300 zahtjeva”, precizirao je on.

Takođe je naveo da je od 734 rješenja o legalizaciji, najviše donijeto u Nikšiću 236 rješenja, a slijede Bijelo Polje, Tuzi, Tivat i Žabljak. Takođe, obrađeni su i svi zahtjevi u Kolašinu, Petnjici, Pljevljima i Kotoru.

“Postupke legalizacije vode jedinice lokalne samouprave, ali analizom dinamike dosadašnjeg toka može se očekivati da će zahtjevi biti obrađeni do kraja godine”, najavio je Čanović.

Prema podacima od novembra, od oko 51.000 podnijetih zahtjeva za legalizaciju, na nivou države obrađeno je više od 33.000 zahtjeva.

“U najvećem broju jedinica lokalsamouprave je visok procenat obrade podnijetih zahtjeva. Konkretno, u Bijelom Polju, Nikšiću, Kolašinu, Petnjici, Pljevljima i Kotoru svi primljeni zahtjevi su i obrađeni, dok je u pojedinim opštinama procenat obrade zahtjeva i do 90 odsto. Od ukupnog broja obrađenih zahtjeva, donijeto je 4.306 rješenja o prekidu postupka, od čega je u 2.495 zbog neusklađenosti sa prostornim planovima, još 236 rješenja radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dok za određeni broj slučajeva opštine nijesu dostavile detaljne podatke”, naveo je Čanović.

Shodno zakonu, kako je dodao, rješenje o legalizaciji može se donijeti za bespravni objekat koji je izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima važećeg planskog dokumenta donesenog do stupanja na snagu tog zakona, odnosno planskog dokumenta donesenog shodno zakonom propisanoj proceduri.

“No, ukoliko to nije slučaj, postupak se prekida do donošenja Plana generalne regulacije. Takođe, uslov za donošenje rješenja o legalizaciji su riješeni imovinsko-pravni odnosi na objektu i zemljištu na kome je objekat izgrađen, tako da je to takođe jedan od razloga za prekid postupka. Nakon donošenja planske dokumentacije ili rješavanja imovinskopravnih odnosa postupci će se nastaviti. Konačno, donijeta su 734 rješenja o legalizaciji. U opštini Nikšić donijeto je 236 rješenja, a podnijeto 2.370 zahtjeva, u Bijelom Polju su 92 rješenja o legalizaciji, u opštini Tuzi 59, Tivat 36, a na Žabljaku 27”, naglasio je on.

Check Also

Nagrada EBRD Hipotekarnoj banci sedmi put za redom

Hipotekarna banka dobitnica je sedmu godinu za redom nagrade Evropske banke za obnovu i razvoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published.