Nema rasta standarda ni u naredne tri godine

Dodajte komentar

Programom ekonomskih reformi za period 2020 2022. godina, Vlada očekuje veću inflaciju nego što je rast zarada. Očekuje se duplo veći iznos stranih investicija, rast turizma i izvoza, ali će sve otići na smanjenje javnog duga

U naredne tri godine Vlada očekuje da će se rast ekonomije zasnivati na značajno većim stranim investicijama, rastu prihoda od turizma, većoj potrošnji građana i domaće privrede, kao i povećanju izvoza roba i usluga, navedeno je u Programu ekonomskih reformi za period 2020 2022. godina.

Međutim i ovaj rast BDP-a, prema najavama iz programa, ne bi uticao na rast zarada i životnog standarda. Vlada očekuje da će prosječna zarada u narednoj godini iznositi 1,6 odsto zbog povećanja plata u prosvjeti i zdravstvu, a da će u dvije sljedeće godine to biti u prosjeku po svega 0,5 odsto. U ovom periodu Vlada očekuje stabilan rast potrošačkih cijena sa prosječnom stopom rasta od 1,3%. To znači da će prosječna zarada i dalje imati realnu nižu vrijednost, zbog veće stope inflacije od njenog nominalnog rasta.

Ukoliko se ove prognoze ostvare, rast BDP-a u narednoj godini iznosio bi 3,4 odsto (nešto više od ovogodišnjeg rasta od 3,1 odsto), dok bi u 2021. godini rast usporio na 2,8 odsto jer bi bila završena izgradnja auto-puta, dok bi 2022. rast ekonomije iznosio 3,2 odsto.

Ovaj rast ne bi uticao na povećanje standarda prosječnog građanina, ali u njemu nije ni navedena mogućnost smanjenja dažbina koje bi rasteretile privredu osim ukidanja “kriznog dijela poreza od dva odsto na dio bruto zarade iznad prosjeka. Predstojeći rast ekonomije uticao bi na povećanje državnih prihoda koji će se koristiti na smanjenja javnog duga sa sadašnjih 78 odsto BDP-a na 62,5 odsto na kraju 2022. godine.

U službi smanjenja javnog duga biće i svi prihodi od zakupa aerodroma, kao i od privatizacije, odnosno prodaje preostalih državnih kompanija i imovine.

U programu se navodi da će javne investicije nakon završetka auto-puta u septembru naredne godine biti smanjene i da treba da ih zamjene privatne investicije kako bi se postigao očekivani ekonomski rast.

Glavni adut Vlade u ekonomskoj politici je očekivanje da će doći do ogromnog rasta stranih direktnih investicija, podstaknutih i programom ekonomskog državljanstva, odnosno mogućnosti da strani investitori dobiju državljanstvo Crne Gore ako investiraju u prioritetne oblasti, kao što su visokokvalitetni turizam, industriju, energetiku ili poljoprivredu.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *