Spremna koncesija na trideset godina za žičaru Kotor – Lovćen

Dodajte komentar

Koncesioni akt za žičaru Kotor Lovćen, koji je usvojen na predlog Ministarstva održivog razvoja i turizma, prva je stepenica ka izgradnji posebnog infrastrukturnog projekta koji će spojiti Bokokotorski zaliv i unutrašnjost zemlje.

Njime je predviđeno raspisivanje međunarodnog konkursa za koncesiju na 30 godina za radove na projektu koji će se protezati od lokaliteta Dub kod Kotora do Kuka na Lovćenu. Rok počinje uvođenjem koncesionara u radove i trebalo bi da traju najviše godinu. Realizacija ovog poduhvata podrazumijeva projektovanje, finansiranje, izgradnju, održavanje i prenos sistema žičare u vlasništvo države.

Predviđa se da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, a prihodi od 3,2 do 4,2 miliona eura. Od budućeg koncesionara se očekuje da predloži investicioni program kojim će u prvoj godini takođe izgraditi sve prateće objekte i staviti ih u funkciju najkasnije za tri godine.

Minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje je 18 miliona eura. Pored koncesione naknade koja ide u državnu kasu, prihode će imati i Cetinje, Nacionalni park “Lovćen”, te lokalni biznis, a kao najveće koristi navode se “unapređenje turističke ponude i bolja preraspodjela prihoda u sektoru turizma”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *