Prestigli Apple kao najvrijednija kompanija na svijetu, a sada bilježi najveći IPO u istoriji

Dodajte komentar

Inicijalna javna ponuda saudijskog državnog naftnog diva Aramko biće najveća u istoriji. Ipak, ona će biti znatno niža od dva biliona dolara koje je najavljivao princ prestolonasljednjik Mohamed bin Salman.

Aramko procjenjuje svoj IPO na 32 rijala po deonici, saopštila je kompanija, prikupivši 25,6 milijardi dolara čime je nadmašio rekord kineskog Alibabe iz 2014. čija je vrijednost iznosila 25 milijarda dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

Aramko je tržišno procijenjen na 1,7 biliona dolara, čime je prestigao Apple kao najvrijednija kompanija na svijetu. Ipak, izlazak na saudijsku berzu koji se očekuje kasnije ovog mjeseca biće dosta skromniji nego što je to najavljivao bin Salman.

Ova procjena događa se u vrijeme dok se Organizacija izvoznica nafte (OPEK) priprema na rezove u snabdevanju naftom kako bi se održale cijene. Za to će biti potreban dogovor sa saveznicima poput Rusije.

Inostrani investitori nisu pohrlili za dionicama Aramka zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena, političkog rizika i nedostatka transparentnosti, zbog čega su Saudijci odustali od ambicija da prikupe do 100 milijardi dolara za 5 odsto udjela.

Umjesto toga Aramko će se usredsrediti na prodaju 1,5 odsto udjela saudijskim investitorima i bogatim zalivskim državama. Saudijske banke ponudile su i jeftine kredite građanima kako bi kupovali donice.

Rijad za sada ne otkriva gdje i kada će Aramko izaći na berzu u inostranstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *