Njujork uvodi teretna bicikla umjesto dostavnih vozila

Dodajte komentar

Njujork je ove nedjelje objavio plan uvođenja električnih teretnih bicikala koji bi trebalo da zamijene dostavna vozila koja zagađuju okolinu i tako ublaže saobraćajne gužve koje stvaraju.

Dostavne kompanije Amazon, UPS i DHL učestvovaće u šestomjesečnom probnom programu njujorškog odjeljenja za saobraćaj, prenio je list Njujork Tajms.

Program će obuhvatiti najzagušenije ulice na Manhetnu južno od 60. ulice i dostavni bicikli ći smjeti da koriste mrežu gradskih biciklističkih staza.

U okviru programa, stotinu bicikala imaće dozvolu besplatnog parkiranja na postojećim zonama za istovar robe koje su uobičajeno rezervisane za kamione i kombije. Vozači će manje bicikle u nekim slučajevima smjeti parkirati i na pločnicima.

Odjeljenje za saobraćaj “srećno je što može da objavi probni program koji bi učinio njujorške dostave sigurnijima i zelenijima podsticanjem na korišćenje teretnih bicikala umjesto kamiona i kombija”, poručio je gradski povjerenik za saobraćaj Poli Trotenberg.

Taj potez pokušaj je da se odgovori na sve veće gužve koje stvaraju dostavna vozila kojih je sve više zbog porasta onlajn trgovine. Oko 45 odsto Njujorčana primi prosječno jednom nedeljno paket na kućnu adresu, prema podacima iz 2018. gradskog odjeljenja za promet.

Drugi veći gradovi poput Pariza, Londona i Hamburga već su uveli dostave biciklima i to se pokazalo uspješnim.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *